Skip to content

Så avgörs kvalkampen

11 februari 2014

Katrineholm Bandy och IK Tellus gör upp om den sista kvalplatsen från Allsvenskan Norra. Vi ger er här alla förutsättningar inför kvalkampen!

Efter att ha brottats i toppen av tabellen under hela säsongen är det dags för allt att avgöras på lördag. På Backavallen gästar tvåan, IK Tellus, trean, Katrineholm Bandy och för hemmalaget är det vinna eller försvinna som gäller. 

 

Lagen ligger på samma poäng, 30, inför matchen, men Stockholmsklubben har spelat till sig en 13 måls bättre målskillnad, vilket ger dem andraplatsen i dagsläget. Det är framförallt offensivt som Tellus varit det vassare laget. Med sina 136 gjorda mål på 20 matcher, att jämföra med Katrineholms 119, har de skaffat sig ett gyllene läge inför den viktiga matchen.

 

Den klart starkast bidragande orsaken till Tellus starka offensiv stavas Lukas Persson. Stjärnan har gjort hela 52 av målen, mer än vart tredje, 15 assist och toppar seriens poängliga hela 22 poäng före tvåan, Katrineholms egen "Messi", Niklas Eriksson. Han är dock inte helt ensam om att producera framåt. Willy Johansson han gjort fina 22 mål och elitseriemeriterade Lars Bryngelsson har satt 15 bollar.

 

I den andra änden har dock Katrineholm varit aningen starkare med 68 insläppta mål, jämfört med Tellus 72. Hemma på Backavallen har laget bara släppt in 31 mål på 10 matcher, medan Tellus släppt 39 bollar bakåt på bortaplan. Värt att notera är dock att Stockholmarna är seriens bästa bortalag och bara har förlorat en enda match. En förlust som kom mot Örebro i förra veckan.

 

Det är endast två matcher kvar att spela av Allsvenskan Norra och rent teoretiskt kan därför ingenting avgöras i helgen. I praktiken är det dock så att om Tellus vinner lördagens match så ligger de två poäng före Katrineholm inför den sista omgången, samtidigt som de tar emot bottenlaget Boltic hemma på Zinkensdamm i den sista omgången. Detta samtidigt som Katrineholm har en riktigt tuff bortamatch mot Haparanda. Skulle däremot Katrineholm vinna på lördag så behövs bara en poäng mot ett Haparanda som då inte har någon chans att nå kvalplatsen.

 

Det är med andra ord upplagt för ett riktigt drama på Backavallen på lördag! Ni kommer väl dit och hejar fram hemmalaget till seger?

 

Statistik Katrineholm vs Tellus:

 

Poäng: 30 - 30

Målskillnad: +51 - +64

Gjorda mål: 119 - 136

Insläppta mål: 68 - 72

Bäste målskytt: Niklas Eriksson (34) - Lukas Persson (52)

Flest assist: Johan Jansson (22) - Niklas Vestblad (20)

Flest utvisningsminuter: Daniel Bodeström (80) - Fredrik Larsson (130)

Utvisningsminuter (lag): 400 - 675

Hörnmål: 17 - 19

Hörnor procent: 11% - 11%

Frislagsmål: 0 - 3

Straffmål: 9 - 8

Straffar procent: 60% - 89%

Procent av målen som kommit på fasta situationer: 23% - 22%