Skip to content

Kvalkollen: Östling har koll på KB

27 februari 2015

43 år gammal hänger Tillbergas Anders Östling fortfarande i. Nu är han en av nyckelspelarna när laget ska försöka klara sig kvar i Elitserien.

Efter bland annat ett SM-guld med Västerås SK, fem VM-turneringar, två VM-guld och en sejour i Ryssland valde Anders Östling att, till synes, runda av karriären i Tillberga säsongen 2010/11, men nu när laget kvalar för att hålla sig kvar i Elitserien är 43-åringen fortfarande en av nyckelspelarna ute på isen, samtidigt som han är spelande tränare.

Kvalet började enligt planerna för TB Västerås, som klubbens officiella namn ju är, med en stabil 2-7-seger borta mot Nässjö under torsdagen, men Östling vill inte hävda att det var en helt bekväm seger.

– Nja, både och. Stundtals var det bra och ganska kontrollerat tycker jag. Sedan så är det väl några perioder som vi kanske inte är helt nöjda med, men det är ju ändå en klar seger, absolut, säger han till katrineholmbandy.se.

Var det lite ringrostigt efter att ni varit spellediga i två veckor?

– Ja, lite. Det var en lång resa och vi hade inte spelat på länge, men det gick rätt fort över tycker jag. Sedan var det väl lite med att hålla trycket genom hela matchen. Det kändes väl lite ringrostigt.

När TB under lördagen äntrar hemmaisen i ABB Arena för första gången i det här kvalet så står det en välbekant motståndare på andra sidan. Katrineholm Bandy har nämligen varit ett återkommande motstånd de senaste åren, både i träningsmatcher och i seriespelet.

– Ja, vi har ju mötts några gånger genom åren här och det brukar vara ganska bra matcher. Tufft och sådär. Jämnt och bra brukar det vara. Ganska hög fart också, så det brukar vara roliga matcher att spela, säger Östling.

De senaste årens möten mellan lagen har egentligen slutat på två olika sätt - träningsmatcherna till Katrineholm och seriematcherna till Tillberga.

– Ja, det har väl varit så de senaste åren. Jag vet inte vad det beror på, men det brukar ju ändå vara jämnt i serierna också så om det beror på tillfälligheter att vi har dragit det långsta strået det vet jag inte, konstaterar han.

Hur bra koll har ni på årets Katrineholm?

– Jag har väl sett lite klipp och sådär, kollat lite med människor man känner runtomkring och sedan har ju vår klubbchef (Tobias "Zocke" Johnsson reds. anm.) mött dem några gånger med Köping plus att vi mötte dem på försäsongen. Det kan ju ha ändrats mycket sedan dess, men det är ett bra, skridskostarkt lag där det brukar gå fort. Så det jag har sett är väl ungefär som jag kommer ihåg det. Sedan finns det ju alltid små detaljer som ändras, men så är det ju i alla matcher.

Vad vill ni ha för matchbild i morgon för att det ska passa er?

–  Nej, alltså vi försöker ju alltid spela vårt spel och det har vi gjort hela säsongen, så vi kommer att jobba vidare med det och sedan beror det ju lite på vad motståndaren gör också naturligtvis. Om de sätter press eller om de backar hem. Ja, det beror lite på vad som händer, men vi försöker ju spela vårt i alla fall, så mycket det går.

Återstår att de hur "Tillis" lyckas med matchplanen, men klart står att gästerna kommer att göra allt i sin makt för att störa elitserielaget. Avslag 13.00 i ABB Arena i Västerås och om ni inte är på plats så följer ni som vanligt bortamatcherna bäst via liverapporteringen på Twitter under #KBLive.