Skip to content

Jansson längtar till KB-möte - ”En värdemätare”

22 november 2017

På fredag väntar ett förmodat toppmöte i Division 1 Mellersta för Katrineholm Bandy då Finspångs AIK bjuder in till match på Arena Grosvad. En match där KB-spelarna bland annat ställs mot sin tidigare lagkapten, Johan Jansson.

Efter att ha vunnit Allsvenskan Norra med Katrineholm Bandy säsongen 2014/15 valde mittfältaren och lagkaptenen Johan Jansson att lägga skridskorna på hyllan, men till den här säsongen fick 35-åringen, som fyllde år så sent som i måndags, många att höja på ögonbrynen då han blev klar som spelande assisterande tränare i Finspångs AIK.

 

– Ja, det trodde man inte själv heller (skratt), men det bara blev så kan man väl säga. Jag funderade mer än en gång och sedan när Danne (Daniel Lehnbom, spelande huvudtränare och vän till Johan reds. anm.) hoppade på… Ja, då blev det ju så och jag ångrar mig ju inte nu måste jag säga. Det är jäkligt kul. Nästan för kul, säger Jansson till katrineholmbandy.se.

 

På fredagskvällen tar ”Jajjas” Finspång emot hans gamla lagkompisar i Katrineholm hemma på Arena Grosvad i vad som blir en duell mellan två lag som väntas slåss om den så åtråvärda kvalplatsen uppåt i seriesystemet, men något uttalat mål att ta sig upp i Allsvenskan finns inte i Finspång.

 

– Vi har inte pratat alls i de termerna överhuvudtaget. Vi har många unga spelare och framförallt så har vi en trupp i år som gör att vi är mycket folk på träningarna och kan göra det vi vill liksom. Det är väl nästan steg ett tycker jag, att man ska få igång det igen. Att det blir riktiga träningar, sedan får man se hur långt vi kan komma med vårt spel, säger ”Jajja” och fortsätter:

 

– Men det är absolut inga resultatmål och vi vet ju egentligen inte så mycket om de andra lagen heller, så det är jättesvårt för mig och Danne att sätta upp det och i gruppen har vi inte pratat om det överhuvudtaget. Sedan vill man ju alltid vinna varje match. Så är det ju. Sedan får vi se hur nära vi är, men vi är ju inte heller här bara för att utvecklas eller så. Vi vill ju ändå vinna när vi är där ute.

 

Att själv ha tagit steget till att även bli assisterande tränare är något som Johan trivs väldigt bra med.

 

– Ja, men det är ju kul, verkligen, men det är ju annorlunda. Jag har ju haft spelande tränare själv, men man vet ju inte riktigt vad det är innan man har provat det själv. Att fundera på hur det ska gå med matcher och spela samtidigt och allt. Man ser det på ett lite annat sätt och det är väldigt kul och inspirerande. Det blir en extra krydda liksom, att se vad man kan få ut av det.

 

För FAIK:s del i allmänhet och för den nya ledarstaben i synnerhet har vägen in i Division 1-säsongen varit aningen krokig. Laget har inte kunnat spela mer än fyra träningsmatcher, varav endast en utomhus, och dessutom inte gjort fler än 3-4 träningar på stor bana innan serien drog igång.

 

– Det är svårt att säga vart vi står eller vart vi är liksom, men ändå så känner vi att det är ett roligt lag. Det är ungt blandat med några äldre som har hoppat in nu, så det är en härlig mix.

 

Finspång har, i likhet med Katrineholm, inlett säsongen med två raka segrar, men på fredag väntas svårighetsgraden stiga för båda sidor. Någon vidare koll på sin gamla klubb vet dock Johan Jansson inte om han har inför matchen.

 

– Jag har dålig koll. Det är klart att jag känner igen många spelare och de som har kommit tillbaka också som är duktiga och sådär, men annars har jag väldigt dålig koll. Det är som med övriga lag i vår serie. Varken jag eller Danne har ju någon koll på lagen överhuvudtaget, säger han och fortsätter:

 

– Sedan har jag ju lite bättre koll på personer i Katrineholm, men jag har ju egentligen ingen aning om något förutom att de har gjort bra resultat hela tiden. I de andra lagen har jag ju inte koll på någonting egentligen. På både gott och ont får jag väl säga.

 

Hur skulle du säga att ni i Finspång vill spela bandy och vad vill ni göra på fredag?

 

– Det är väl det klassiska att vi vill ha många delaktiga och försöka ha lite struktur på vad vi gör. Vi har nött på från första början hur vi vill att det ska se ut och det är som sagt att vi vill ha många delaktiga hela tiden och försöka spela en passningsorienterad bandy.

 

– På fredag får vi väl se lite hur det går. För oss är det ju verkligen roligt. Det blir en värdemätare för vart vi står. Vi har ju inte en aning kan man väl säga. Första seriematchen var en snömatch och mot Borgia (förra helgen) var det inte heller kanonförhållanden och fullt ut så som man vill se det liksom. Nu kommer det att gå fortare och bli lite tuffare på alla plan, så då blir det kul att se hur långt vi har kommit.

 

Fredagens match på Arena Grosvad startar klockan 19.30 och även om undertecknad tycker fantastiskt bra om Johan Jansson så hoppas vi givetvis att det blir en stabil bortaseger där med ett starkt stöd från tillresta katrineholmare på läktarna. #VISKATILLBAKA