Skip to content

Sanslös avslutning när KB vann snömatchen

5 januari 2018

Det blev inte mycket till bandy när Katrineholm Bandy gästade Derby/Linköping under Trettondagsafton, men i snön så lyckades tillslut KB dra det längsta strået.

2018 års första match för Katrineholm Bandy spelades på Stångebro IP under fredagskvällen, men mötet med tabelltrean Derby/Linköping blev dessvärre inte mycket till bandymatch. Snön föll över östgötaisen och det gick inget vidare alls att hålla bollen efter isen. Istället utspelade sig matchen mestadels med bollen i luften och kampen om vem som kunde brotta ner flest bollar blev det väsentliga.

I den typen av väder så märktes det direkt att bollen kunde ta vägen lite vart som helst och när hemmalaget fick en hörna i matchens åttonde minut så fick publiken bevis på detta då KB inte lyckades rensa och Henrik Solie tryckte in ledningsmålet på den tredje returen efter en hörna.

En annan nyckel i snömatcher brukar vara just fasta situationer och det blev gästernas väg in i matchen då Olle Larsson klippte in en högerhörna efter drygt 14 minuters spel.

Även om Katrineholm var det marginellt bättre laget i den första halvleken så var det hemmalaget som hade marginalerna med sig till en början. Typexempel nummer ett var 2-1-målet då Jaako Niemi får ett ihopslag med en KB-försvarare och bollen studsar i en båge över målvakt Henrik Karlsson och in i mål.

Matchens stora gigant för gästerna var annars poängkungen Linus Doktare. Den gänglige mittfältaren skickades snabbt upp på topp och få spelare, om ens någon, på den här nivån är i klass med "Limpo" när det kommer till att suga ner lyrbollar. 2-2 satte han i matchens 22:a minut, men vi skulle få se mer av #25 senare i matchen.

En annan förgrundsfigur var Niklas "Messi" Eriksson. Snö brukar inte vara Niklas favoritföre och rent spelmässigt var det ganska tydligt även denna kväll, men det som däremot var rejält på plats var målsinnet. I matchens 28:e minut gav han gästerna ledningen med 3-2, men även i hans fall så skulle det komma mera.

KB gick till pausvila med 4-2-ledning efter att Viktor Gogman satt en straff i slutminuterna av halvleken och i den andra halvleken så fortsatte tjongandet. Spelet var obefintligt, men trots det så fortsatte matchen att svänga. Hemmalaget fick med sig två tveksamma straffar och vips så var det kvitterat igen.

Den andra halvleken var ingen styrkedemonstration från gästerna och hemmalaget var faktiskt det bättre laget under långa stunder. Någon direkt rytm blev det dock aldrig i matchen och förutom snön så låg även domartrion bakom just det. Team Markus Järvinen fick även rejält med kritik av de båda lagen efter matchen.

– Det är frustrerat från båda lag. Det är lite tjasfigt och sådär, men det är mest frustrerat. Liksom, vad får vi göra och inte göra? Efter 60 minuter börjar han (huvuddomare Markus Järvinen reds. anm.) blåsa för höga klubbor helt plötsligt, så man vet inte vad man får göra och hur man får spela när det blir den här nivån, säger Niklas "Messi" Eriksson.

Avslutningen på matchen blev minst sagt dramatisk. Först fick bortaklacken jubla i den 82:a minuten då Linus Doktare lyckades få fast en boll i höjd med straffområdeslinjen, ta sig runt sin försvarare och sätta bollen i mål fram till 5-4, men kort därefter var det hemmafansens tur att jubla då Jaako Niemi kunde kvittera.

I slutminuterna får Derby en hörna som dansar på mållinjen. En av de assisterande domarna dömer först mål, men huvuddomare Järvinen viftar febrilt att bollen aldrig var inne. En situation där till och med KB-spelarna själva hade svårt att avgöra vad som var rätt och fel.

– Domaren som stod allra närmast dömde mål, men huvuddomaren som var en bra bit ifrån händelsen dömde bort det. Det kändes väldigt, väldigt surt och konstigt, säger Derby-tränaren Dennis Gustavsson till Corren.se.

Istället lyckades gästerna krångla sig till en sista hörna, i matchens sista sekunder, via en bra åkning av Victor Nilsson på hans vänsterkant. Domare Järvinen visade att ett skott var allt som skulle hinnas med och Niklas "Messi" Eriksson svarade med att smälla in segermålet fram till 6-5 och därefter fira i en enorm glädjehög tillsammans med resten av laget framför de tillresta fansen.

– Just då så är jag rätt lugn faktiskt i att jag ska få till ett bra skott, men det är klart att det är ett viktigt skott och sådär. Jävligt skönt att sätta den och det var ju dags också för min del att få sätta en hörna, säger "Messi".

Och så sätter du full fart ut mot klacken och det blir den största tv-puckshög vi har sätt på länge.

– Ja, jag fick sargen i ryggen där och låg underst. Så det var inte så skönt, men känslan efter målet var magisk och det var viktiga poäng.

Även assisterande tränaren Fredrik "Pajen" Johansson jublade över det sena avgörandet, men passade även han på att skicka en passning till domarteamet.

– När domaren höjer fingret för ett skott så är det kanske det enda i matchen som han gör bra. Han är totalt klappoduglig måste jag säga, så att det kändes ju skönt att det blev mål naturligtvis.

Det verkade frustrerat därute?

– Ja, men domaren får ju skylla sig själv. Han sätter ju nivån redan i tredje minuten tror jag det är när Simon Husby får en bentackling som heter duga och som minst är rött kort och sedan börjar det ju så. Första 20 kan han lika gärna ta fem utvisningar för riktiga grejer och så tar han en utvisning för en liten fasthållning. Det är så patetiskt löjligt så det är inte klokt.

Det väsentliga var dock de två poängen och glädjescenerna efter det sena avgörandet - för några spelmässiga detaljer var det inte tal om att ta med sig från Stångebro denna kväll.

– Spelet kan vi ju skita i en sådan här match. Det var synd nu när vi har haft lite bra träningar här efter jul och fått lite bra snurr på grejerna, så det var synd att det blev såhär dålig is, men två poäng… Det är ju guld värt, avslutar "Pajen".

Se hela intervjun med Niklas "Messi" Eriksson i spelaren ovanför artikeln och hela intervjun med Fredrik "Pajen" Johansson nedan. #VISKATILLBAKA