Skip to content

KVALKOLLEN: Ett nybyggt Skirö siktar högt

26 februari 2018

På onsdag drar äntligen kvalet till Bandyallsvenskan igång och först ut för Katrineholm Bandys del väntar bortamöte med Vetlanda-gänget Skirö AIK, som vann Division 1 Södra trots ett till stora delar nytt lag. (Foto: Skirö AIK)

Det efterlängtade kvalet till Bandyallsvenskan står för dörren och för Katrineholm Bandys del väntar matcher mot Skirö AIK, Blåsut/Vänersborgs BK och IFK Kungälv. Under rubriken "Kvalkollen" kommer vi att ge er full koll på de kommande veckornas motståndare och först ut är onsdagens kombatanter, Skirö AIK.

Föreningen Skirö AIK bildades i januari 1944 och har så hetat under majoriteten av åren sedan dess. 2009 gick föreningen en liknande väg som Katrineholms SK och Värmbol Katrineholm BK gjorde 2007 då man slog sig samman med rivalerna Nävelsjö SK och bildade Skirö-Nävelsjö BS. Sammarbetet höll dock inte längre än till 2015 då herrlaget tvingades starta om i Division 2 på grund av spelarbrist och då i Skirö AIK:s regi.

Sedan dess har det gått fort. Förra säsongen var lagets första tillbaka i Division 1 och redan nu står man alltså som seriesegrare i den södra serien. En framgång och en förvandling som tycks ha gått fortfarande än till och med de själva vågat hoppats på.

– Vi byggde väl mer eller mindre ett nytt lag inför den här säsongen. Det var många som försvann från året innan, så det var ju lite att pussla med där för att få ihop det. Sedan så har vi fått ihop ett väldigt gött gäng som har väldigt roligt tillsammans och vi har kunnat träna på bra, säger spelande tränaren Daniel "Glasen" Gustavsson.

Skirö, som annars mest har gjort sig kända för sin flick- och dambandy, vann Division 1 Södra med hela fem poäng ner till tvåan IF Stjärnan och sex poäng före ex-allsvenska Jönköping Bandy. En, på pappret, jämn och svängig serie som Vetlandalaget trots det alltså lyckats vinna i stor stil.

– Det mynnade ut i att vi lyckades vinna en relativt tuff serie. Det är många bra lag! En del lag har fem ryssar i sina lag och sedan lag som Tjust som kryddat sitt lag med Stefan "X:et" Erixon och några ryssar exempelvis. Så det har varit bra motstånd för oss, säger "Glasen".

Har det varit er uttalade målsättning att ta klivet upp den här säsongen?

– Njae… Vad ska jag säga om det. Gruppen satte väl upp delmål inför och under säsongen, men utåt sätt har vi ju inte sagt någonting sådant egentligen. Sedan när vi ledde serien efter jul, så då var det ju svårt att sätta en målsättning att "vi ska bli trea" (skratt). Då slår man ju undan benen på sig själv lite.

Möten mellan Katrineholm och Skirö har varit sällsynta på senare år, men "Glasen" Gustavsson konstaterar i alla fall att onsdagens match inte blir hans första mot KB.

– Jag har mött Katrineholm förr, men det är nog… Jag ska inte säga tio år sedan, men det är nog närmare där, säger han.

Vad vet du om Katrineholm?

– Ja, vad vet jag om Katrineholm… Jag känner ju Fredrik Plan (tidigare huvudtränare i KB, numera i VSK Dam reds. anm.), Matilda och den familjen, så det är väl genom dem som jag känner staden Katrineholm. Sedan har jag inte pratat med Fredrik på ett bra tag, men vi gick tränarutbildningen tillsammans, säger Gustavsson och zoomar sedan in på det bandymässiga.

– Niklas Eriksson spelar hos er, Lasse Buskqvist spelar hos er och några fler spelare som vi vet är duktiga, så lite koll har man väl.

Frågan är dock vad som går att förvänta sig av Skirö rent spelmässigt till onsdagens möte i Sapa Arena i Vetlanda? Laget har till den här säsongen fått in spelare som Hannes Karlsson, som förra säsongen var med och spelade upp IFK Motala i Elitserien, och Marcus Tamminen, som spelat många säsonger i Allsvenskan med Tranås BoIS. Dessutom finns det gott om allsvensk rutin i spelare som lagkaptenen Fredrik Söderberg och Timmy Strandberg.

– Vi spelar ju inomhus, så vi vill ju äga mycket boll givetvis. Vi vill ha mycket fart och fläkt i vårt spel, precis som de flesta som har hall (skratt), konstaterar Daniel Gustavsson utan att vilja ge bort för mycket information till fiendeläger.

På onsdagskvällen drar det igång som sagt. Kampen om två platser i Bandyallsvenskan och precis som i Katrineholm så är det laddade spelare i Skirö som ser fram emot det som komma skall.

– Det är ju jättekul. Nu var vi ju i stort sätt klara med två omgångar kvar, så det är ju just den här matchen (kvalpremiären) som vi har haft i huvudet allihopa, så det ska ju bli roligt att det drar igång. Det här har vi väntat på ett tag, känns det som, säger spelande tränaren i Skirö AIK, Daniel "Glasen" Gustavsson.

Se Skirö AIK:s statstik från Division 1 Södra här (extern länk) >>>

Tabellen för Divison 1 Södra och övrig lagstatistik här (extern länk) >>>

Spelprogrammet för Division 1 Södra här (extern länk) >>>

Matchen mellan Skirö AIK och Katrineholm Bandy startar 19.00 i Sapa Arena onsdag 28/3. Mer information kommer under tisdagen och onsdagen. #VISKATILLBAKA