Skip to content

Stabil seger i kvalpremiären - "Riktigt stolt över grabbarna"

28 februari 2018

Katrineholm Bandy har fått en smakstart på kvalet till Bandyallsvenskan. Detta via en kassaskåpssäker 4-8-seger borta mot Skirö AIK under onsdagen.

Inför onsdagens kvalpremiär i Vetlanda mot Skirö AIK fanns det en viss ovisshet kring hur bra motståndet skulle vara och hur Katrineholmskillarna skulle klara av att prestera nu när det gällde som mest. Det sistnämnda visade sig inte vara några problem alls.

Den första halvleken började i ett högt tempo och i den elfte minut fick hemmalaget matchens första hörna. En hörna som lagets skyttekung, Adam Niklasson, smällde in till 1-0 bakom Henrik Karlsson i KB-målet.

Spelmässigt hade smålänningarna till synes svårt att få det att stämma efter isen och valde istället att lyfta en hel del bollar bakom gästernas backlinje. Ett recept som visserligen hotade en del, men som inte resulterade i några större målchanser. Istället var det Niklas "Messi" Eriksson som såg till att det blev kvitterat efter 24 minuters spel efter att ha tagit ner ett fint lyft från Joakim Olofsson och gjort mål ur dålig vinkel.

Skirö återtog dock ledningen bara minuter senare genom spelande tränaren Daniel "Glasan" Gustavsson, men när Niklas Eriksson återigen kvitterade så hade Katrineholm spelmässigt fått matchen dit man ville. Lagkapten Jesper Ekström såg till att KB tog ledningen för första gången i matchen och efter att Adam Niklasson återigen hittat nätet på en hörna så kunde Lars Buskqvist se till att gästerna gick till pausvila i 4-3-ledning. Ett resultat som var jämnare än matchbilden.

– Det var ett fruktansvärt högt tempo från början och vi är inte riktigt vana med det. Det är lite svårare att sätta passningar och sådär när det går sådär fort, säger Niklas "Messi" Eriksson och fortsätter:

– Vi visste att de hade några killar som skulle köra och vi hade vår taktik klar. Vi skulle låta dem köra och jag tycker fasen inte att de skapar många lägen på sitt grundspel, utan det är när de slår lite lyft och lite chansbollar. Det är då de får sina chanser och de får ju maximal utdelning i första halvlek.

I den andra halvleken kopplade gästerna ett ännu tydligare grepp om matchen spelmässigt och när Joakim Olofsson dundrade in en hörna till 3-5 såg matchen ut att kunna rinna iväg. Hemmalaget hängde dock i och via slarv i KB-försvaret var 4-5 ett faktum i den 69:e minuten.

Gästerna lät sig dock inte stressas eller störas och matchens stora förgrundsgestalt, Niklas Eriksson, drygade ut bortaledningen till 4-6 bara två minuter efter reduceringen.

Därefter blev det mer eller mindre transportsträcka för Katrineholm och via ett straffmål av Viktor Gogman samt ett fjärde för kvällen av "Messi" så fastställdes slutresultatet till 4-8. Detta trots att KB i ärlighetens namn missade en hel rad bra målchanser i matchen.

– En väldigt stabil insats för att vara ett kvalmatch. Vi håller vår matchplan väldigt bra, tycker jag, och vi släpper inte till så mycket alls. I första så har de väl två lägen och gör tre mål. Det är väl lite så det känns i alla fall, men vårt spel får vi till riktigt bra. Vi trummar på både framåt och bakåt, vilket krävs i ett kval, säger lagkapten Jesper Ekström och får medhåll av "Messi".

– Det är en riktigt bra match från vår sida. Vi sätter vår matchplan och sätter defensiven precis som vi ska, så jag är riktigt stolt över grabbarna och ett jävla krig av alla där ute, säger han.

Härnäst väntar hemmamöte med ett IFK Kungälv, som spelade 3-3 hemma mot Blåsuts BK under onsdagen, på fredagskvällen. En match där det är fri entré på Backavallen!

Se hela intervjun med Niklas "Messi" Eriksson i spelaren ovanför artikeln och hela intervjun med Jesper Ekström nedan. #VISKATILLBAKA