Skip to content

KVALKOLLEN: Veteranerna ska leda Blåsuts unga uppåt

3 mars 2018

Inför kvalet till Bandyallsvenskan var Blåsut BK positivt överraskade över att ens vara där, men efter två matcher har laget visat att de på allvar kan vara med och slåss om en biljett uppåt. Foto: Blåsut BK.

Förra säsongen gick Vänersborgsklubben Blåsut BK samma öde tillmötes som Katrineholm Bandy. Det blev respass ur Allsvenskan Södra och en omstart i Division 1. Klubben har de senaste åren gjort en rejäl satsning på unga spelare, men trots det är det veteranerna som kanske sticker ut mest. Laget har nämligen Elitserierutin i mängder via spelare som Viktor Weiselius, spelande tränaren Alexander Mayborn och 48-årige(!) Jonas Berner.

– Jonas spelade 90 minuter som ytterhalv mot IFK Kungälv. Det är imponerande, det får man ge honom (skratt), säger Alexander Mayborn och menar att det är just de rutinerade spelarna som möjliggör för de unga killarna att utvecklas.

– Det är mixen som är viktig. Förra säsongen hade Blåsut gått ut med att "nu ska vi satsa ungt" och det kan man absolut göra, men det är inte schysst att satsa ungt utan att ha med någon äldre, rutinerad på planen som kan lära de yngre och finnas där som någon form av trygghet. Unga spelare står ju ofta för fart och fläkt, men bandy är en komplicerad sport och du behöver ha lite rutin på planen också. Den mixen är oerhört viktig.

– Det behöver inte gå 100 kilometer i timmen på skridskorna alltid. Framförallt inte som bandyn spelas idag. Istället får man tänka lite mer bandy. Jag menar, om lag backar hem så spelar det ingen roll hur snabbt du åker skridskor om du inte gör rätt saker med bollen. Det är likadant om du kollar i lag som Villa Lidköping eller Sandviken. De unga killarna är jättebra att ha, men om inte de äldre hade funnits och guidat dem så hade de inte varit så bra.

Blåsuts mix tog laget hela vägen till seriesegern i Division 1 Västra och en plats i kvalet till Bandyallsvenskan. En framgång som Alexander Mayborn inte riktigt hade räknat med på förhand och när de nu tagit tre poäng på två kvalmatcher (3-3 borta mot IFK Kungälv och 14-2 hemma mot Skirö) så fortsätter den spelande tränaren att imponeras.

– Ja, så är det ju. Vi hade inte alls räknat med detta. Vi fick ju kriga till oss en poäng mot Kungälv och ska man vara ärlig där så hade vi väl tre skott på mål och de har väl 12-0 i hörnor och sådär. Vi gör en jättebra defensiv insats, men det lutade ju över åt dem om man ska vara ärlig, säger han och fortsätter:

– Vi ser fortfarande bara detta som en bonus och framförallt för våra unga spelare att få spela den här typen av matcher för att utvecklas och ta lärdom av kvalmatcher. Det känner jag är viktigt.

Inför söndagens möte på Backavallen konstaterar Mayborn också att de inte lägger allt för mycket fokus på motståndarna, Katrineholm.

– Vi vet om att vi är underdogs, vi vet om att Katrineholm vill upp och vi vet att vi kommer att behöva överprestera till och med för att kunna ta poäng där uppe, men samtidigt är vi ju inte stressade eller pressade. Gör vi en bra prestation och förlorar så "fine, då är det så". Vi kan bara göra vårt bästa och göra våra grejer, så får det bli som det blir.

Vad vet ni om Katrineholm som lag?

– Jag har inte överdriven koll på alla spelare, ska jag vara ärlig och säga. Jag vet ju att några har varit uppe och känt på spel i Elitserien och det är klart att jag känner till Niklas Eriksson och Lasse Buskqvist. Sedan mötte ju några av våra killar Katrineholm i Allsvenskan förra säsongen, så de har säkert lite bättre koll, men det spelar inte så stor roll vilka vi möter känner vi. Det är inte så vi kan fokusera, men vi vet ju om att ni har spetskvaliteter i laget och det får man ju alltid se upp med.

Vid sidan av isen driver Mayborn själv, tillsammans med den tidigare landslagsstjärnan Daniel Andersson, podcasten Bandyfamiljen och där har Katrineholm kommit på tal i tidigare avsnitt. Det finns nämligen gott om personliga minnen från Backavallen med omnejd.

– Det första minnet från Katrineholm är väl just "Tre Bollar" (vandrarhemmet som idag är Olssons Vandrarhem reds. anm.), men sedan har jag ju minnen från mina första år i Elitserien. Då spelade vi (IFK Vänersborg) ju alltid tuffa matcher mot Katrineholm. Då var ju (Rinat) Shamsutov där och (Ivo) Wegelius och (Jesper) Bryngelsson spelade ju också där, så jag har ju många minnen från de matcherna, säger han och fortsätter:

– Bandyn är ju anrik i Katrineholm. Min närmaste arbetskamrat är Peter Nilsson, som har vunnit ett eller två SM-guld med Katrineholm, och han tjatar ju alltid om att det är en ära för mig att åka upp till Backavallen och sådär (skratt). Så jag har goda minnen därifrån och jag är ju en bandyvän som tycker mycket om de här föreningarna med en lång och anrik historia. De borde finnas med högt upp i seriesystemet, så det är roligt att Katrineholm Bandy satsar sig tillbaka med en gång!

Söndagens match på Backavallen mellan hemmalaget och Blåsut BK startar 15.00 (observera tiden) och det är fri entré som gäller! #VISKATILLBAKA