Skip to content

KVALKOLLEN: Mölndal siktar på Bandyallsvenskan

28 februari 2019

Det må vara något av ett doldislag, men Mölndal Bandy har målsättningen klar för sig. Klubben spelar för att ta sig tillbaka upp i Bandyallsvenskan.

Det har gått sex år sedan Mölndal Bandy senast spelade allsvensk bandy, men nu kan Göteborgarna vara på väg tillbaka. Under fredagskvällen inleder seriesegrarna i Division 1 Västra det allsvenska kvalet borta mot Katrineholm Bandy och det efter en säsong där det mesta har rullat på problemfritt för laget.

– Det har väl gått bra. Vi gjorde två dåliga insatser i de två första omgångarna när vi tappade poäng mot LAIK, som kom ganska långt ner i serien, och mot Blåsut. Jag och Per-Anders (Trysberg reds. anm.) är ju nya som tränare och det tog väl ett tag att sätta spelet, men efter det så har vi tuggat på riktigt bra i serien. Vi har väl kanske inte alltid spelat så bra som vi vill, men vi har fått en väldig trygghet i vårt spel, säger tränaren Jan Adolfsson till katrineholmbandy.se och fortsätter:

– Dessutom hade vi en bra försäsong och vi har märkt i slutet av många matcher att vi har varit mycket bättre tränade än många lag i vår serie. Vi har märkt att det inte spelar någon roll om vi släpper in ett mål i första halvlek eller hamnar i underläge, för om vi bara tuggar på så behöver vi inte stressa. Målen kommer.

Redan för två år sedan kvalade Mölndal till Bandyallsvenskan, samma säsong som Katrineholm direktdegraderades till Division 1, men då gick det inte vägen och Åby/Tjureda tog steget upp istället. Nu hoppas klubben istället lyckas den här gången och det är en målsättning som har varit tydlig under lång tid.

– Vi ställde frågan till killarna i våras om de var beredda att träna för att bli ett allsvenskt lag och det svarade de ja på. Därefter lade vi upp en fysträning som skulle göra att vi var fysiskt förberedda på att gå upp i Bandyallsvenskan. Den planen höll vi och vi har haft mycket folk på träningarna. Dessutom har vi fått in lite nya spelare som har gjort att vi har fått en annan konkurrenssituation, säger Adolfsson.

– När vi åkte ur Allsvenskan senast (säsongen 2012/13 reds. anm.) så fick vi en generationsväxling med många unga killar, men konkurrensen har saknats. Det var i princip så att alla som kom ner och tränade fick spela. Det har blivit på ett helt annat sätt i år när vi har haft konkurrens om platserna, varit mycket folk på träning och haft engagerade spelare. Målsättningen har hela tiden varit att gå till det här kvalet och sedan får vi se vad som händer.

Fredagens match på Backavallen ser Adolfsson som en rejäl utmaning, men samtidigt inser han att det troligtvis inte kommer att vara den första matchen i kvalet som tillslut blir avgörande.

– Nu går vi in i ett kval och då gäller det att få med sig positiv energi från början. Om vi skulle åka på en förlust så gäller det att inte ge upp. Nu hade vi oturen att börja borta mot er som kommer från Bandyallsvenskan och som bör vara det bästa laget i gruppen, men då gäller det att göra en bra match och få med sig en bra känsla, oavsett resultat, för att ge oss en bra chans i matcherna mot de andra Division 1-lagen.

Tränaren tycker inte heller att hans lag borde ändra speciellt mycket i sitt sätt att spela i kvalet jämfört med hur de har gjort under grundserien.

– Vi kan bara lägga energi på det vi kan påverka och det är ingen idé att vi försöker ändra vårt spel efter hur motståndarna spelar. Vi har under hela säsongen försökt att spela ett spel som vi tror ska ge oss så bra resultat som möjligt i det här kvalet. Vi hade säkert kunna göra lite fler mål i serien om vi hade spelat på ett annat sätt, men vi har försökt hålla en konsekvent linje och ett spel som vi tror ger oss störst chanser i ett kval. 

– Jag tror inte att du kan ösa på framåt i Division 1 och gå för att göra så mycket mål som möjligt och sedan tro att det spelet ska hålla i Allsvenskan. Vi hade kunnat gå betydligt hårdare på våra bästa spelare och låtit de avgöra matcherna på egen hand, men när vi nu ska spela mot bättre lag så hade ett sådant spel bli avslöjat. Då har vi inte en chans.

En titt på statistiken från Division 1 Västra säger den som är nyfiken att den tidigare Boltic- och Gripen-anfallaren Mattias Wenstedt, som vann skytteligan på 37 gjorda mål, blir en spelare att hålla ögonen på under fredagskvällen, men enligt Jan Adolfsson finns det även många andra.

– Mikael Meyner i målet är en ruskigt bra målvakt som var med IFK Kungälv i Elitserien som 19-åring och som var med Gais i Allsvenskan i ett antal år. Liberon Patrik Risedal är en väldigt duktig libero. Jonas Trysberg har också spelat i Gais och är en otroligt skicklig mittfältare. Det är många som är duktiga, men vi har väl ett ganska jämnt lag. Det är väl den där centrallinjen som sticker ut lite grann med Meyner, Risedal, Jonas Trysberg och “Wena” (Mattias Wenstedt).

– Mattias är ju som han är på topp. Han ska ju ha sina lägen, skjuta och göra mycket mål, men däremot så är han väl inte den som deltar allt för mycket i spelet. Det är dock en fantastisk målskytt.

Det är två lag utan någon riktig koll på varandra som möts under fredagskvällen och att försöka förutse en matchbild eller ett resultat är ingenting som Mölndalstränaren vill ge sig på.

– Förhoppningsvis blev det hård, rättvis och rolig bandymatch att titta på. Sedan får vi se vad det blir för resultat, men jag hoppas att inget av lagen blir utskåpade. Det tror jag visserligen inte heller, avslutar han.

Fredagens match startar 19.00 och vi hoppas innerligt på ett starkt publikstöd från läktarna. Har du dock inte möjlighet att vara på plats så sänds matchen på bandyallsvenskan.se och på O'Learys i Katrineholm, precis som vanligt. Dessutom blev det under torsdagen klart att Katrineholms-Kuriren kommer att sända matchen på sin hemsida, gratis för dig som är plus-kund eller prenumerant.