Skip to content

Svag första halvlek bäddade för förlust

6 januari 2020

Katrineholm Bandy fick sämsta tänkbara start på det nya året då IFK Kungälv vann trettondagsmötet på Skarpe Nord med 4-2 (2-1).

Skarpe Nord bjöd under måndagen på sedvanligt duggregn och plusgrader. Ett väder som hemmalaget IFK Kungälv behärskade klart bäst i den första halvleken. Gästande Katrineholm hade återigen problem i det egna spelet i den första akten och kombinationen av dåligt passningsspel och passivt försvarsspel skulle straffa sig.

Marc Samuelsson satte visserligen 0-1 redan efter åtta minuters spel, men spelmässigt var halvleken hemmalagets. 1-1 kom när Niklas Holopainen petade in en passning från Christoffer Trysberg på nära håll i den 29:e minuten och bara sekunder innan pausvilan så kunde samme Holopainen ta emot en i raden av alla djupledsbollar in bakom gästernas backlinje och hänga 2-1.

– Vi slår bort passningar och vi slår alldeles för korta lyft och det gör att de kan gå framåt hela tiden. Plus att vi faller med backlinjen och det som är kvar, så vi blir väldigt långa. Det gör att de, inte ordagrannt, men nästan ställer sig på mittplan och väntar in tills deras forwards är i bra läge och så sätter de den emellan. Vi är alldeles för inaktiva samtidigt som vi gör de här misstagen, säger tränaren Roger "Gubben" Carlsson.

I den andra halvleken var det ett helt nytt Katrineholm som kom ut till spel och lyckades då få hemmalaget under press per omgående. Trycket blev så pass stort på de rödklädda att tränare Anders Uhlin kände sig tvingad att ta en timeout redan efter tio minuters spel, men ställningen var alltjämt oförändrad.

Trots trycket så hade KB fortsatta problem med att få rätt längd på lyften och att verkligen komma till bra avslutningslägen på en storspelande Viktor Lindblom i hemmamålet. Niklas Erikssons kvittering till 2-2 kom i den 70:e minuten och var synnerligen välförtjänt, men det var ett av få tillfällen när marginalerna var med gästerna.

Det var trots allt tydligt att det var gästerna som gick för segern, men med tolv minuter kvar av ordinarie tid började olyckorna avlösa varandra. Först blev Victor Nilsson utvisad i en straffsituation som var ytterst tveksam, för att inte säga direkt felaktig, och bara minuter senare fick Jesper Ekström en utvisning emot sig efter att ha haft en Kungälvsspelare hängandes på ryggen i tio meter.

Det numerära överläget utnyttjades av hemmalaget och klubbikonen Mikael Lindberg, som även missade nämnda straff, kunde först dra dit en hörna lågt fram till 3-2 för att sedan punktera matchen med sitt 4-2-mål. Ett resultat som kanske inte var helt rättvist, men ändå på något vis logiskt då Katrineholm återigen inte lyckades spela på förväntad nivå under minst en av matchens två halvlekar.

– Det är en svår match. Det blir mycket långbollar och dålig is. Det är en tuff match och det är tillfälligheterna som avgör, säger den comebackande lagkaptenen Linus Doktare som var tillbaka efter sin knäskada.

– Det var kul att spela match igen, men det är klart att det är surt med en förlust i comebacken. Det är bara att jobba vidare så ska vi gå för fyra nya poäng nästa helg, fortsätter han.

Se highlights från matchen i spelaren ovanför artikeln och hela intervjuerna med Roger "Gubben" Carlsson och Linus Doktare nedan.