Skip to content

Klart: Vi spelar orange match för att ta ställning mot våld mot kvinnor

8 januari 2020

Katrineholm Bandy har, som första klubb i bandysverige, fått chansen att spela en match till förmån för UN Women Sverige och arbetet mot våld mot kvinnor och flickor. En match som kommer att vara klassikermötet med Örebro SK den 1 februari.

Katrineholm Bandy har, som första klubb i bandysverige, fått chansen att spela en match till förmån för UN Women Sverige och arbetet mot våld mot kvinnor och flickor. En match som kommer att vara klassikermötet med Örebro SK i Bandyallsvenskan den 1 februari 2020.

 

Sedan flera år har Katrineholm Bandy arbetat aktivt för att vara en idrottsförening som gör skillnad även utanför isen. Tidigare under 2019 lanserade föreningen ett samarbete med organisationen Huskurage för att hjälpa till att motverka våld i nära relationer och nu tas ytterligare ett stort kliv.

 

Redan 2008 startade FN:s dåvarande generalsekreterare, Ban Ki-Moon, initiativet Unite To End Violence Against Women och utsåg samtidigt den 25:e i varje månad till Orange Day. En dag för alla delar av samhället att uppmärksamma och ta ställning mot väld mot kvinnor och flickor.

 

Orange matcher skapades efter att Orange Day MC nått tusentals män och kvinnor att tillsammans engagera sig i kampen om ett samhälle fritt från våld mot kvinnor och flickor. Orange Day MC är en motorcykelkortege som sedan starten den 25 maj 2018 varje år kör en gemensam kortege för att visa sitt ställningstagande. 

 

Föreningen kommer att spela det allsvenska klassikermötet med Örebro SK på Backavallen den 1 februari 2020 i Bandyallsvenskan i specialframtagna orangea tröjor. Detta blir då den historiska första “orangea matchen” i bandysverige.

 

Tröjorna kommer att auktioneras ut till förmån för UN Women Sverige och matcharrangemanget kommer att bygga på “frivillig entré” för alla åskådare, där alla intäkter, oavkortat, går till UN Women Sveriges arbete mot våld mot kvinnor. Dessutom kommer representanter från Orange Day MC och andra organisationer inom samma område att finnas på plats och informera om ett av vår tids stora samhällsproblem.

 

– Det här är en så oerhört viktig fråga på alla plan i samhället idag. Om vi kan bidra på något sätt till att fler får upp ögonen för vad det här faktiskt handlar om så är vi oändligt glada och stolta. Det är jätteviktigt för oss som förening att värdera den här typen av insatser minst lika högt som det sportsliga och att använda Katrineholms starkaste idrottsvarumärke till någonting verkligt bra för vårt samhälle, säger Martin Gustafsson, kommunikationsansvarig i Katrineholm Bandy.

 

Utöver detta kommer föreningen att arrangera en föreläsning med Maria Andersson, grundare av Orange Day MC och Orange matcher, där det lokala näringslivet och andra aktörer bjuds in att delta tillsammans med föreningens spelare och ledare. Allt för att belysa omfattningen av detta världs- och samhällsomfattande problem.

 

– Våld mot kvinnor utgör ett av världens största samhällsproblem och kostar samhället både liv, lidande och miljarder varje år. Genom att engagera mansdominerade sporter såsom bandyn så kan vi förmedla goda värdegrunder och i både spelare, klubb och partners skapa ambassadörer som vågar säga nej till våld och trakasserier. Våld mot kvinnor är inte en kvinnofråga, det är en mänsklig rättighet där alla har rätt att känna trygghet. Att Katrineholm Bandy gör den här satsningen är fantastiskt och banar väg för resten av bandysverige, säger Maria Andersson, grundare av Orange matcher och Orange Day MC.

 

Press: För ytterligare information om arrangemanget och satsningen - vänligen kontakta:

ODMC  . KB   ORMC

 

UNW