Skip to content

Premiär för Råby Skoog Cup - "Intresset har varit väldigt stort"

14 januari 2020

För första gången någonsin arrangerar Katrineholm Bandy Råby Skoog Cup, Sveriges första 9-mannacup för U12-lag.

Det var inför säsongen som Svenska Bandyförbundets Distrikt Mellan, där bland annat Katrineholm ingår, fick i uppdrag att agera testpiloter åt ett projekt för att se om 9-mannaspel på sikt ska införas i svensk bandy. Under säsongen har därför en rad poolspel arrangerats, men nu tar Katrineholm Bandy nästa steg och bjuder in till Sveriges första 9-mannacup för U12-lag. Cupen spelas lördagen den 18/1, möjliggörs av huvudsponsorn Råby Skoog Skogsentreprenad och totalt sex lag deltar från olika delar av landet.

– Vi fick i uppdrag att prova det här med 9-mannaspel och det har slagit väl ut. Därför vill vi nu prova att arrangera en cup och få hit lite andra lag som ska få prova det här, berättar initiativtagaren Tobias Halén, ledare i Katrineholm Bandy U12.

Syftet med 9-mannabandy är, precis som det var när fotbollen implementerade samma sak för några år sedan, att sänka trösklarna och skapa fler trappsteg på vägen upp mot fullstor plan och 11-mannaspel.

– Det är ett stort steg från dagens 7-mannabandy till att behärska hela 11-mannaplanen. Så där har jag känt, tillsammans med övriga ledare, att vi kanske skulle behöva hitta en medelväg här. Vi behöver ha en medelstor plan, men ändå få med ytorna, de nya positionerna så som ytterhalvor, offside, vanliga hörnor och så vidare. Vi ville prova det här och det har slagit väldigt väl ut. Alla vi har pratat med är väldigt positiva, säger Halén.

Att starta en helt ny cup är inte alltid enkelt och det kan vara svårt att få andra klubbar och lag att prioritera deltagandet i just den cupen, men responsen från bandysverige lät inte vänta på sig när inbjudningarna gick ut tidigare under säsongen.

– När utskicket drogs ut så tog det mindre än en vecka innan cupen var fullbokad och efter sex dagar tvingades vi säga nej till lag som ville vara med. Intresset har varit väldigt, väldigt stort och det är jättekul, säger "Tobbe".

Förhoppningarna ligger nu på att vädergudarna tillåter en underbar bandydag på Backavallen och att cupen ska kunna bli ett årligt återkommande inslag även i framtiden.

– Det här blir som sagt lite av ett pilotprojekt och förhoppningsvis kan vi ta lärdom av allt vi gör nu på lördag för att på sikt kanske göra cupen ännu större. Nu är det sex lag som kommer och det blir en intensiv, lång dag. Det kanske skulle kunna gå att göra det här ännu större framöver, men vi tar det här som ett första steg i alla fall, säger Tobias Halén.

Läs mer om Råby Skoog Cup i Facebook-evenemanget som ni hittar här och se hela intervjun med Tobias Halén i spelaren ovanför artikeln.