Skip to content

Ekström storspelade när KB tappade sent

19 januari 2020

Katrineholm Bandy var bara minuter från ännu en allsvensk seger under söndagen, men bortamötet med UNIK Bandy slutade tillslut 5-5 (3-2).

Efter lördagens seger i Skutskär hade Katrineholm Bandy siktet inställt på en jackpothelg inför söndagens bortamöte med UNIK Bandy, men inledningen på matchen tydde på någonting helt annat. Hemmalaget rivstartade, gästerna såg snudd på paralyserade ut och efter drygt 16 minuter visade resultattavlan 3-0. Sanningen är att det hade rentav kunnat vara ännu större siffror, men KB-målvakten Pontus Ekströms briljans mellan stolparna höll siffrorna nere.

– Vi är inte riktigt med i början. De spelar både på isen och i luften och vi är på hälarna. Vi står mest och funderar på vad det är som händer. Det vi ska ha väldigt klart för oss är att Pontus räddar oss där. Han gör ju x antal räddningar på frilägen där, så där är vi inte med alls. Vi åker och funderar för mycket på vad som händer, men så någonstans så händer det någonting när vi får 3-1. Då vaknar vi till liv igen, säger tränare Roger "Gubben" Carlsson.

Ja, för direkt efter 3-0-målet tyckte skyttekungen Niklas Eriksson att det var dags att stämma i bäcken och bara sekunder efter avslaget så hade han gjort sitt 35:e mål för säsongen. Därefter tog sig gästerna in i matchen och spelade avsevärt mycket bättre under återstoden av halvleken, vilket också resulterade i att Eric Lisell kunde krångla in en hörnretur fram till 3-2.

Den andra halvleken var bara sekunder gammal när samme Lisell kvitterade till 3-3 och känslan var då att gästerna var det, för dagen, tyngre laget. Hemmalaget hade dock inga planer på att ge upp. Uppsalalaget bjöd på en genomgående bra match och fem minuter efter kvitteringen gav Johannes Camilton UNIK åter ledningen. Målet gjordes på straff efter att Pontus Ekström slängt av sig en handske som hindrade bollen från att gå i mål på ett friläge.

– Jag vet inte om jag kan gå ut med vad det var som hände (skratt), men jag "tappade" en handske och den råkade träffa bollen. Det var olyckligt, men sådant är livet, flinar målvakten.

Katrineholms kvitteringsjakt blev lång, men när hemmalagets Jakob Edberg drabbades av en fullängdsutvisning för ett felaktigt byte så slog gästerna till. På bara tre minuter kunde Lucas Palm och Niklas Eriksson se till att matchen var vänd och ännu en gång såg sörmlänningarna ut att kunna krångla sig ur matchen med full pott.

Sista ordet var dock inte sagt och trots ett bra försvarsspel under UNIK:s slutforcering så skulle det komma en kvittering. Detta på det enda misstag som gjordes av KB-försvaret då ett missförstånd på en långboll gav Tobias Engstrand friläge med minuten kvar av ordinarie tid.

– Han kommer från mitt höger och Jimmy (Jeschinsky) ser honom inte. Han skriker "släpp", men det är inte så mycket att göra eftersom han inte ser att han (Engstrand) kommer från höger. Det är en misskommunikation, men det är sådant man får leva med. Vi är människor, säger Pontus Ekström om den sena kvitteringen.

Resultatet av helgens dubbla bortamatcher blev därmed tre poäng och det gör att Katrineholm nu är på samma poäng som Örebro på den sista kvalplatsen till Elitserien.

– Jag känner ingen besvikelse alls. Jag tycker att det här är positivt. Tre poäng på en bortaturné är bra gjort. Visst, de ligger ju lite sämre till än oss i tabellen, men UNIK är inget dåligt lag. Det fick vi se idag, så vi ska vara nöjda med tre poäng. Jag tycker att det är bra, säger Ekström.

Se highlights från matchen i spelaren ovanför artikeln och hela intervjuerna med Pontus Ekström och Roger "Gubben" Carlsson nedan.