Skip to content

Supercupen: Inför Kalix - Doktare kontrakterad

18 september 2020

Under lördagen ställs Katrineholm Bandy mot Kalix Bandy i Allsvenska Supercupen och det med en nykontrakterad Gustaf Doktare i truppen.

Efter att ha imponerat i försäsongens första match, mot Västanfors, står det nu klart att Katrineholm Bandys A-lag skriver ett ungdomskontrakt med 15-årige Gustaf Doktare. Ett avtal som talangen sannerligen har gjort sig förtjänt av under sin korta tid i truppen, men ett avtal som också krävs för att han ska få spela tävlingsmatcher med A-laget.

– Det känns jättebra att vara A-lagsspelare "på riktigt"! Det har känts bra ute på isen. Jag tycker att det har gått bra med tempot och allt. Det kändes bra i matchen mot Västanfors också. Jag tycker att jag hängde med bra och nu vill jag försöka ta en plats i laget mer regelbundet, säger Doktare.

Tränare Roger "Gubben" Carlsson är även han imponerad av vad han har fått se av 15-åringen.

– Han är en jättestortalang som har bra kvaliteter och ett bra självförtroende. Han tar för sig och det är jättepositivt att vi får honom på ett avtal, säger "Gubben".

– Det jag fick se av honom i match var att han tog för sig, var delaktig och det hände mycket runt omkring honom. Sedan är det klart att det finns mycket taktiskt att jobba på, men han är ju inte gammal (skratt). Det var jättepositivt.

Hur jobbar man som tränare med en så ung kille som kommer upp i en seniortrupp?

– Först och främst så måste man vara väldigt försiktig så att man inte bränner honom, men det det handlar om för oss är att han kommer in och tar till sig lite mer taktiska saker än vad som lätt blir fallet i P17. Sedan är det ju viktigt för honom att få vara i miljön och se hur äldre spelare gör i olika situationer. I och med att han är så tidigt inne i det så blir det också mycket tid att växa in i det, så det ska bli spännande att följa vart han slutar någonstans.

Doktares första test på tävlingsnivå blir lördagens möte med Kalix Bandy i Allsvenska Supercupen i Relitahallen i Uppsala. Ett Kalix som å ena sidan spelar sin första match för hösten under fredagskvällen mot UNIK i samma arena, men som å andra sidan har tre raka segrar mot Katrineholm i tävlingssammanhang. Lagens enda möte under förra säsongen slutade med en förkrossande 12-4-seger för norrbottningarna på Backavallen.

– De slog väl bollen över huvudet på oss 15 gånger och gjorde väl 17 mål eller något, mutttrar "Gubben" när fjolårets match kommer på tal.

– Jag förväntar mig ungefär en liknande matchbild nu. Visst, de kommer att spela efter isen. De kommer inte bara att slå lyft, men skulle jag gissa på någonting så skulle jag säga att de kommer att spela minst lika mycket i luften som på isen. Jag tror att det är deras tanke.

Tanken från Carlssons håll är dock att utgången av matchen ska bli en helt annan den här gången.

– Vi får inte hamna i det här att vi drar isär oss själva. Vi kan inte ha tre, fyra gubbar 30 meter in på deras planhalva och så blir det fel där så att vi blir rädda och faller bak. Då får de isyta däremellan, kommer där ett par gånger innan försvaret tröttnar, står upp och då kommer lyftet in bakom. Det gäller att vi håller ihop laget riktigt ordentligt. Det måste sitta ihop. Oavsett om vi kliver upp så att det inte finns yta att åka i bakom, för då blir det offside, och vi får press på dem eller om vi faller ner med alltihop för att göra det tjockt och trångt.

Efter den mindre lyckade cuppremiären mot TB Västerås betonar "Gubben" även vikten av att det egna passningsspelet måste vara eoner bättre än vad det var mot "Tillis".

– Vi måste alltid sätta vår defensiv först och vi kan bland annat inte släppa till så otroligt många hörnor, men om vi pratar om vår offensiv så finns det bara en sak. Vi måste börja sätta passningsspelet. Sätter vi defensiven så kommer offensiven ge med sig, men för att vi ska få en bra offensiv så måste vi börja passa bollen till varandra. Vi kan inte slå bollar fem meter framför eller bakom lagkompisen, säger han.

– Samtidigt är det likadant tvärtom. Det blir svårt att sätta en defensiv om vi inte får ner våra anfall på motståndarnas kortlinje och avslutar. Tappar vi boll på grund av vårt passningsspel i mittcirkeln så är det jävligt svårt att sätta upp ett försvar mot det. Det är nog inte spelets idé heller kanske (skratt).

Lördagens match startar 15.15 i Relitahallen, men dessvärre är ingen publik tillåten på arenan. Matchen går istället att följa via elitrapport.se eller appen Bandygrytan.

Truppen mot Kalix: Pontus Ekström, Simon Westerdahl, Joakim Olofsson, Jimmy Jeschinsky, Fredrik Öjdahl, Alexander Strand, Niklas Eriksson, Emil Andersson, Lars Larsson, Victor Nilsson, Joel Rydergren, Lucas Palm, Gustaf Doktare, Arvid Larsson-Niberius, Robin Hellqvist, Linus Doktare.