Skip to content

Andersson matchhjälte när KB tog första hemmasegern

9 december 2020

Det blev dramatiskt värre när Katrineholm Bandy under onsdagskvällen tillslut lyckades ta säsongens första hemmaseger i Bandyallsvenskan. Detta då IFK Kungälv besegrades med 6-5 (3-2).

Efter att ha gått lottlösa från säsongens två inledande hemmamatcher så var det ett Katrineholm Bandy som trampade gasen i botten i onsdagens möte med IFK Kungälv, men även om frenesin och intensiteten imponerade så fortsatte effektiviteten att inte göra det. Läge efter läge skapades utan resultat och det krävdes tillslut en fast situation för att nollan skulle spräckas.

En vänsterhörna i den 14:e matchminuten brukar tämligen ofta innebära skott från antingen Niklas Eriksson eller Joakim Olofsson, men när de båda släppte förbi sig inslaget var det istället Arvid Larsson-Niberius som klev fram och dunkade in sitt första mål i KB-tröjan ribba in.

– Ja, det är en helt okej träff (skratt). En fantastisk känsla. Det är kul att den går in. Det är en bra träff och ett bra inrak, så det är jätteskönt, säger 21-åringen.

I centrum får många av de missade kanonchanserna stod den här kvällen Niklas Eriksson, men är det någonting som 29-åringen kan så är det att göra mål ändå. Ibland tycks det inte spela någon roll hur många lägen han får. Han finns i protokollet tillslut ändå och så även denna kväll.

"Messis" 2-0-mål i den 32:a minuten skvallrade om att matchen kanske skulle kunna rulla på och bli en relativt behaglig resa för hemmalaget, men gästerna ville annorlunda. Gustav Olsson kastade sig fram och styrde in reduceringen fram till 2-1 precis framför näsan på Pontus Ekström i hemmamålet bara två minuter senare och trots att lagkapten Linus Doktare satte 3-1 till KB så bet sig Kungälv kvar i och med Victor Uhlins straffmål fram till 3-2 i slutminuten av den första halvleken.

– Vi skulle kunna ha haft 6, 7, 8-1 med tanke på målchanserna. Visst, de har någon i ribban, men där är vi framme bra med lägena och det är synd att vi inte får dit dem och punkterar det där, säger tränare Roger "Gubben" Carlsson.

Den andra halvleken började precis som den första med att hemmalaget kopplade ett stadigt grepp om handlingen och inom loppet av mindre än en minut mellan matchminut 56 och 57 kunde Joakim Olofsson dunka in en straff och Niklas Eriksson ta tillvara på en rejäl "indianare" av bortaförsvaret.

Tremålsledning, ett stort spelövertag och läget kunde tyckas tryggt, men det tycks det aldrig vara när KB spelar bandy. Två utvisningar senare och vips så visade resultattavlan 5-4 och när Emil Andersson drog på sig sin andra utvisning i matchen och gästerna kvitterade med bara minuter kvar såg rullgardinen ut att dras ner framför ögonen på hemmaspelarna.

21-årige Andersson hade dock inte gjort sitt sista ingripande i matchen och mindre än minuten efter kvitteringen så såg Hälleforsnässonen till att alla utvisningar var glömda och förlåtna. Detta då han kyligt sög tag i bollen i straffområdet, rundade målvakt Victor Lindblom och rullade in avgörande 6-5.

– Jag blev nästan lite överdrivet kylig, men jag snappar upp bollen i straffområdet, rundar målvakten och lägger in den. Det är inte svårare än så (skratt). Det handlar bara om lite känsla och kylighet. Det var två onödigt utvisningar jag drog på mig tidigare, så det var skönt att få lite revansch där och få avgöra, säger Andersson.

Summa summarum blev det säsongens första hemmaseger, men utan att riktigt imponera. Ineffektivitet och stundtals hackande spel till trots så var tränare Carlsson nöjd efter slutsignal och tar med sig en positiv känsla till lördagens tuffa bortamöte med IFK Rättvik.

– Man är alltid nöjd när man vinner, givetvis, och att det var första segern i vår hall också. Det som är är väl att så som det ser ut i första halvlek, med alla chanser, att vi inte kan, kanske inte döda matchen, men verkligen ta energin ur Kungälv om vi sätter dit våra bollar. Det är väldigt, väldigt bra lägen vi har. Det är lite synd, säger han.

– Sedan att Kungälv får en bra period är väntat. Vi dominerar inte i 90 minuter och det är få lag som gör det, men vi har lite lägen där vi bjuder på saker och ting. Det är väl det negativa, men det är positivt att vi skapar lägen och att vi vinner med 6-5. Vi har några passningar som går fel, som de gör mål på, men annars har vi ett hyfsat passningsspel där bollen börjar gå riktigt bra.

Matchfakta: Katrineholm Bandy - IFK Kungälv
Mål: 
1-0 14' Arvid Larsson-Niberius (hörna), 2-0 32' Niklas Eriksson, 2-1 34' Gustav Olsson, 3-1 42' Linus Doktare, 3-2 45' Victor Uhlin, 4-2 56' Joakim Olofsson (straff), 5-2 57' Niklas Eriksson, 5-3 73' Victor Uhlin, 5-4 75' Anton Ysing, 5-5 86' Anton Ysing, 6-5 87' Emil Andersson.
Utvisningar: KB: 3x10 min IFK: -

Se highlights från matchen i spelaren ovanför artikeln och hela intervjuerna med Arvid Larsson-Niberius och Roger Carlsson nedan.