Skip to content

Förlust i Rättvik - "Det känns extra tungt"

12 december 2020

För första gången sedan 2013 förlorade Katrineholm Bandy under lördagen en seriematch mot IFK Rättvik. Detta då dalalaget vann med 7-5 (4-3).

Det blev ingen åttonde raka seger mot IFK Rättvik för Katrineholm Bandys del i seriespel. Detta då hemmalaget drog det längsta strået i lördagens drabbning i Rättvik Arena efter en lång rad KB-utvisningar.

– De gör ju tre, fyra mål när vi är kort om folk på planen och det tar på oss. Vi spelar med åtta gubbar ett tag och för försöka överleva första halvlek så för att sedan börja andra halvlek likadant. Det blir tungt och jobbigt för oss. Sedan är det inte heller världens smartaste utvisningar vi tar. Vi tar utvisningar på mittplan och ut emot hörnstolpar och då ser man vad det kostar oss, säger tränare Roger "Gubben" Carlsson.

Det var annars ett Katrineholm som höll liv i matchen hela vägen. Efter KB-sonen Oskar Lundgrens ledningsmål för hemmalaget kunde Joakim Olofsson kvittera från straffpunkten och därefter gav Linus Doktare gästerna ledningen på hörna. När sedan Tim Stjernström kvitterade för masarna så tog det inte ens en minut innan Robin Hellqivst hade återgett KB ledningen mot hans gamla lag, men sedan kom utvisningarna. Utvisningar som först och främst gjorde att hemmalaget gick till pausvila i 4-3-ledning.

– Vi är i alla fall minst lika bra som Rättvik när vi spelar elva mot elva. Sedan har de bra perioder och vi har bra perioder, men det är en relativt jämn bandymatch där båda lagen har olika bra perioder. Tyvärr så har vi den här latheten att vi inte jobbar hela vägen, utan vi slår med våra klubbor istället. Då åker vi ut, säger "Gubben".

I den andra halvleken startade hemmalaget starkast med två spelare fler på banan och ex-Katrineholmaren Jesper Nywertz kunde utöka ledningen till 5-3, men gästerna hade inte gett upp. 5-4 kom genom Niklas Eriksson och när Sebastian Brandtt kvitterade till 5-5 i den 68:e minuten så var känslan att en vändning var nära att fullbordas.

Så blev dock inte fallet och istället resulterade ännu en KB-utvisning i att hemmalagets Viktor Hjelm kunde sätta 6-5, vilket skulle visa sig bli matchavgörande. Istället för en sörmländsk kvittering i slutet så blev det istället en sörmlänning som fick måla för andra gången i matchen då Oskar Lundgren fastställde slutresultatet till 7-5.

– Det känns extra tungt med tanke på att vi kom upp till 5-5. Det börjar ju andra halvlek mycket bättre och gjorde ju vad de ville med oss, men sedan skärpte vi till oss och kom tillbaka i matchen. Då kändes det som att "nu kanske det kan hända grejer" och vi har några lägen därefter som Linus (Doktare reds. anm.) och Niklas (Eriksson) inte får dit. Så det är lite tungt, säger tränare Carlsson.

– Vi har ju så erbarmligt jävla svårt med deras lyft. Jocke (Olofsson) försöker ju i möjligaste mån där nere, men det som är runtomkring… Det är så man blir mörkrädd i det långa spelet, men det är bara att jobba vidare och nöta på det. Vi måste tjata om det. Det handlar inte om den tekniska skickligheten, utan det handlar om att vi måste läsa spelet.

En av KB-spelarna som fick gott om vitsord efter matchen var målvakten Philip Zander, som var tillbaka i kassen efter att Pontus Ekström stått de två senaste matcherna.

– I första halvlek kommer de rätt så rena, så det är inte så mycket att göra åt, men i andra halvlek tycker jag inte att vi är tillräckligt aggressiva i eget straffområde. De får lirka runt oss lite och de rundar även mig ett par gånger. Det är självklart tråkigt. Jag tror att det är fem frilägen jag släpper in idag, så det är klart att det inte är en jättetacksam uppgift, säger smålänningen.

Matchfakta: IFK Rättvik - Katrineholm Bandy
Mål: 
1-0 4' Oskar Lundgren (hörna), 1-1 6' Joakim Olofsson (straff), 1-2 14' Linus Doktare (hörna), 2-2 21' Tim Stjernström, 2-3 22' Robin Hellqvist, 3-3 30' Viktor Hjelm, 4-3 34' Tim Stjernström, 5-3 51' Jesper Nywertz, 5-4 57' Niklas Eriksson, 5-5 68' Sebastian Brandt, 6-5 76' Viktor Hjelm, 7-5 86' Oskar Lundgren.
Utvisningar: IFK: 3x10 min KB: 5x10 min.

Se highlights från matchen i spelaren nedan.