Skip to content

Doktare hyllas efter avgörandet - “Han har allt”

29 december 2020

Katrineholm Bandy studsade tillbaka efter annandagsförlusten hemma mot TB Västerås och besegrade samma lag med 4-3 (3-3) under tisdagskvällen. Stor hjälte blev 15-årige Gustaf Doktare med sitt första allsvenska mål.

Det var ett revanschsuget Katrineholm Bandy som skrinnade ut på ABB Arenas is under tisdagskvällen för att jaga första bortasegern mot TB Västerås på över två år, men det började inte särdeles bra för gästerna. Edvin Porswald gav hemmalaget ledningen redan i den andra minuten och när Jonathan Skärås resolut dunkade in 2-0 på straff i den 16:e så kändes risken överhängande att luften skulle börja gå ur sörmlänningarna.

– Jag blev lite orolig att det skulle bära iväg då. Att det skulle bli tvåsiffrigt antal bollar i arslet, men grabbarna tog sig samman och i 75 minuter efter det så gör de det bra, säger tränare Roger “Gubben” Carlsson.

Ja, för bara minuten efter hemmalagets straffmål så smällde Linus Doktare in en högerhörna fram till 1-2 och gästerna började hitta mer och mer rätt. Framförallt var det lyften som skapade oro i TB-försvaret och ju längre den första halvleken led, desto mer boll fick Katrineholm hålla.

Kvitteringen till 2-2 svarade Niklas Eriksson för, assisterad av långbollarnas David Beckham, Victor Nilsson, och i den 38:e minuten blev det så dags för KB:s andra hörna för kvällen. Det var kvällens första från vänster och i avsaknad av skadade Joakim Olofsson kände Niklas Eriksson att han ville visa vart skåpet skulle stå. Smask, rätt upp i taket och 3-2 till bortalaget. Eriksson, som var petad ur startelvan till matchen, menade att det kanske var den spark i baken han behövde för att komma igång med produktionen.

– Ja, det skulle jag väl inte ha sagt på förhand, men indirekt så blev det väl så (skratt). Det kändes jättebra för min egen del idag. Jag har känt att jag har varit på gång i flera matcher, men när det går emot så är det svårt att komma ur det. Nu känns det som att jag är med igen, säger Eriksson.

Hemmalaget såg dock också till att vara effektiva på hörnorna då Anton Sjödahl bombade in kvitteringen på TB:s första hörna i matchen, bara minuten senare och halvtidsresultatet skrevs till 3-3.

Med sex mål i den första halvleken och vetskapen om hur Katrineholms matcher har sett ut på sistone så väntade sig nog många en fortsatt målfest i den andra halvleken, men så blev inte fallet. Det var någonting som föll på plats i gästernas försvarsspel och även om hemmalaget var långt ifrån ofarliga så var det tätt bakom Pontus Ekström i KB-målet.

– Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som är så mycket bättre defensivt idag, men när alla gör jobbet som vi gör idag så blir det så klart markant mycket bättre, säger “Gubben” Carlsson.

Den andra halvleken präglades annars, för gästernas del, av fortsatt missade målchanser. Niklas Eriksson hade ett monsterskott i ramen och såväl Alexander Strand som Robin Hellqvist misslyckades med att få bollen förbi hemmamålvakten från bara ett par meters håll.

Stor matchvinnare blev istället planens yngste spelare. I sin första allsvenska match från start såg Gustaf Doktare till att hugga framför en annars storspelande Max Bergström i TB-målet och göra matchavgörande 4-3 i den 49:e minuten.

– Vi kommer på kanten och jag får en passning från (Sebastian reds. anm.) Brandt, går in i mitten och får med mig bollen lite turligt. Sedan lägger jag in den tunnel på målvakten, konstaterar Doktare. 

15-åringen hade flertalet fina aktioner i matchen i övrigt och imponerade stort med sitt lugna och mogna spel för sin ålder. Bland annat serverade han Niklas Eriksson en kalasflipp som skyttekungen sånär kunde göra 5-3 på och när TB jagade kvittering i slutminuterna så var det Doktare Jr som såg till att få med sig en av hela tre utvisningar för hemmalaget. Utvisningar som tog udden av slutforceringen och KB kunde tillslut hålla undan och vinna med 4-3.

– Ja, det var precis att jag skulle få ner den bara, men det blev lite tajt med tid, skrattar Niklas Eriksson om passningen från “Gurra” och fortsätter: 

– Det är jätteroligt att spela med honom och det var kul att han fick göra mål. Att det var ett så pass viktigt mål också var jäkligt roligt. Han har en väldigt avig spelstil och är svårläst, så han kommer nog bli jäkligt duktig.

Och hyllningarna stannade inte där. Även tränare Carlsson var mäkta imponerad av sin yngsta adept.

– Han är jätteduktig, Gustaf. Det kan alla se att det är mycket bandy i den grabben. Han har lika mycket bandy i sitt lillfinger som en del har i hela kroppen kan jag säga. Han är riktigt bra, konstaterar Carlsson och beskriver sedan pojklandslagsspelaren på isen. 

– Han har en fin skridskoteknik och en bra bollkänsla. Han kan ju bollen, grabben. Han suger bara in den, oavsett om den kommer i luften eller på backen så suger han in den. Sedan har han spelförståelse och blick för det hela. Han har allt.

– Han har lite att lära i defensiven, men det vore väl konstigt om han hade satt den hundraprocentigt när han är 15 år. De taktiska bitarna kommer han att lära sig. Det är inget snack om det, men det är mycket annat. Bollkänslan, bollbehandlingen, skridskoåkningen, blicken för vilken väg han ska ta. Han har allt det. Det finns de som har hållit på med det här i 50 år och aldrig haft det, säger “Gubben” och skrattar åt att han syftar på sig själv.

Gustaf Doktare själv gläds åt de fina orden och hoppas kunna bygga vidare på framgångsvågen.

– Ja, det är kul att höra! Jag tyckte att jag tog för mig ännu mer idag. Det kändes bra, säger han. 

Segern var Katrineholms första efter tre raka förluster och härnäst väntar en intensiv inledning på det nya året. Detta då laget, inom loppet av fem dagar, ska möta UNIK, Nässjö och Jönköping hemma på Backavallen. Matcherna spelas den 6, 9 och 10 januari. 

– Idag är det spelarnas insats som gör att vi vinner. Ibland kan man prata om coachsegrar, men det här var verkligen spelarnas seger. Det var deras kollektiva insats som vann matchen, avslutar Roger “Gubben” Carlsson.

Se highlights från matchen i spelaren nedan: