Skip to content
Jere Korhonen räddade bland annat en straff i 4-1-segern mot Västanfors
FOTO: Tobias Sterner

Korhonen briljerade när KB tog första bortasegern

27 januari 2023

Katrineholm Bandy tog säsongens första bortaseger under fredagskvällen då Västanfors IF besegrades med 4-1 på Herosvallen i Smedjebacken.

Det blev märkliga förberedelser för båda lagen inför det allsvenska mötet mellan Västanfors och Katrineholm under fredagen. Detta då isen inte var spelbar på Västanfors IP och matchen med kort varsel fick flyttas till Herosvallen i Smedjebacken.

Där bjöd den klassiska utebanan visserligen inte på något nätverk för att kunna genomföra tv-sändning, men däremot på ett strålande vinterväder och en väldigt fin is. Fin var dock inte känslan hos bortalaget när "Fläkten" tog ledningen genom Dimitrij Loginov redan i den 13:e matchminuten, men därifrån växte KB.

De vitklädda började skapa allt fler klara målchanser och när Gustav Mattsson satte 1-1 efter 21 minuter var sörmlänningarna på banan igen. 2-1 kunde Niklas Eriksson peta in i öppet mål, serverad av Jonathan Hyttinen och även om det inte blev några fler mål innan pausvilan så var känslan god inför den andra akten.

Där började det dock lite trevande, men det defensiva ar betet gick inte av för hackor och Jere Korhonens målvaktsspel var minst lika bra som vanligt. Finländaren svarade bland annat för en kvalificerad straffräddning efter en timmes spel och när han inte nöp bollarna själv så var försvararna synnerligen duktiga på att täcka både skott och hörnor.

Offensivt växte KB in även i den andra halvleken och när Ville Hämäläinen satte 3-1 så började spelet kännas kontrollerat på riktigt. Gästerna hade bud på bra mycket mer, men tillslut fick Gustaf Doktare sätta matchens sista mål fram till 4-1 och där fick det vara nog. En defensivt stabil och kontrollerad insats som resulterade i två synnerligen viktiga poäng i den jämna tabellen.

– Det blir lite konstiga förberedelser när vi får veta sent att vi ska byta arena, men vi gillar läget. Det blir ett par mil till att åka, men förutsättningarna här var fantastiskt fina med bra is, bra väder, ett par minusgrader och två poäng, säger assisterande tränare Thomaz Doktare.

– Matchen blev lite som vi trodde. Mycket kamp. Det är två lag som är i oerhört stort behov av poäng i tabellen, så vi visste att det skulle bli mycket kamp och kanske inte så mycket skönspel. Vi vet att de backar hem, ställer sig och lyfter mycket långt, men det är att vi inte riktigt får till det spel vi vill i första halvlek som gör att det blir mer nerv än vad det borde ha blivit egentligen.

Bland en del positiva saker var Doktare även väldigt nöjd med att laget fortsätter vara väldigt täta på defensiva hörnor.

– På försäsongen var vi oerhört effektiva både på offensiva och defensiva hörnor. Sedan fick vi lite emot oss i början av serien som har gnagt oss i nacken litegrann, men jag tror att vi räknade till fyra insläppta hörnor på de senaste åtta, nio matcherna. Vi har hittat tillbaka ordentligt där, säger han.

Även KB:s första målskytt i matchen, Gustav Mattsson, var väldigt nöjd och glad över segern mot sin gamla klubb.

– Det är en krigarinsats. Det är kul att spela. Kanske inte de förutsättningarna vi är vana vid, men kul. Bandy utomhus har man saknat litegrann, så det var bara kul. Kul att vinna också. En perfekt fredagskväll, säger han.

– Vi hamnar i ett underläge och vi hade väl märkt redan på uppvärmningen att det var lite knackig is. Ingen nederbörd eller så, men det skiljer sig från inomhus. Vi märker att vi måste kämpa, slå lyft och vinna duellerna. VI får ett tungt 1-0-mål emot oss, men vi jobbar oss tillbaka, håller rent bakåt och stänger det ganska tidigt, tycker jag.

En "perfekt" fredagskväll som tåls att avnjutas, men redan imorgon gäller det att hitta samma energi igen. Då väntar nämligen helgens andra bortamatch när TB Västerås står för motståndet i ABB Arena. Ett "Tillis" som tvålade till Örebro SK med hela 8-4 under fredagskvällen.

– Jag förväntar mig hög fart. Tillberga är ett roligt lag att möta. De har många bra spelare som jag känner också, så det blir kul att möta lite gamla ansikten sådär. Det är bara att köra skridskoåkning, full fart, så ska vi ge dem en match, säger Mattsson.

– Det kommer krävas mycket av oss. De är ett bra lag som jagar en kvalplats (till Elitserien reds. anm.), men chansen finns om vi är på 100 procent. Hårt jobb krävs.

Lördagens match i Västerås startar 15.00 och om ni inte har möjlighet att vara på plats så törs vi lova att den kommer att tv-sändas på bandyplay. Detta med sändningsstart 14.50 >>

Matchfakta: Västanfors - Katrineholm
Mål:
1-0 13' Dimitrij Loginov (Filip Backström), 1-1 21' Gustav Mattsson (Ville Hämäläinen), 1-2 31' Niklas Eriksson (Jonathan Hyttinen), 1-3 73' Ville Hämäläinen (Linus Doktare), 1-4 90' Gustaf Doktare.
Hörnor: VIF: 10 (0) KB: 4 (0)
Utvisningar: VIF: 3x10 min KB: 4x10 min 1x5 min
Publik: 100 personer, Herosvallen, Smedjebacken

Se hela intervjuerna med Thomaz Doktare och Gustav Mattsson nedan: