Skip to content
Gustaf Doktare inledde försäsongen med tre assist i 6-3-segern mot Nässjö.
FOTO: Tobias Sterner (arkiv)

Nya KB vann direkt - "Fantastiskt att se"

26 augusti 2023

Ett nytt, ungt Katrineholm Bandy fick en bra start på försäsongen då första träningsmatchen slutade med 6-3-seger hemma mot Nässjö IF under lördagen.

Det kryllade av frågetecken och nyfikenhet inför lördagens träningsmatch i Kronfågel Arena mellan de allsvenska kollegorna Katrineholm Bandy och Nässjö IF. Hemmalaget mönstrade en lång rad nya, unga spelare som aldrig tidigare spelat ihop medan gästerna inte känt på is i mer än en timma samma dag inför matchen. Och visst syntes det att det var mycket som var nytt.

Som förväntat satt inte passningsspel och åkningar exakt där det skulle och misstagen fanns där från båda lagen. Trots detta då var det en underhållande försäsongspremiär som publiken i Kronfågel Arena bjöds på, utöver en hel del mål.

Gästerna tog ledningen tidigt på en vänsterhörna signerad Gustav Enhagen, men hemmalaget hotade väl så bra offensivt och efter dryga kvarten fick man också utdelning. Detta då Ville Hämäläinen samspelade med Gustaf Doktare i offensivt straffområde och tillslut kunde raka in kvitteringen i så gott som öppet mål.

Innan pausvilan skulle KB även hinna ta ledningen. Detta då Esko Liukkonen smällde in en vänsterhörna i den 38:e minuten. En ledning som visserligen endast räckte in i pausvilan tack vare att Lasse Korhonen i hemmamålet svarat för en helt vansinnig benparad i halvlekens slutskede.

I den andra halvleken rivstartade de rödklädda och det var återigen välbekant finskt i målprotokollet. Ville Hämäläinen gjorde nämligen sitt andra mål i matchen, fram till 3-1, redan i halvlekens första minut. Därefter kom dock en scenförändring. Gästerna fick ett litet spelmässigt övertag och efter att Pontus Nordström först bombat in en högerhörna till 3-2 kunde rutinerade Marcus Magnusson gröta in 3-3 innan timmen var spelad.

Dagens stora utropstecken skulle dock visa sig vara flertalet av de nya ungdomarna i hemmalaget. Provspelande Simon Svedlund serverades snyggt i den 60:e matchminuten av Niklas "Messi" Eriksson och kunde sätta 4-3 ur högervinkeln. Gustav Mattsson satte därefter 5-3 bara minuter senare efter ännu ett bra förarbete av "Messi" och avslutningsvis fick även en av planens bästa spelare för dagen, Bollnäs-lånet Arvid Rönnlund, sätta sitt första mål i KB-tröjan och fastställa slutresultatet till 6-3.

– Sammanfattningen är att det syns att det är en försäsongsmatch. Det är första gången båda lagen spelar den här försäsongen, vi har till stora delar ett nytt lag och Nässjö har tränat en timme här tidigare på förmiddagen. Det symboliseras väl av att det är lite småslarv. Det är mycket tappade bollar från båda lagen, men i helhet gör vi en klart godkänd första insats, säger Thomaz Doktare, assisterande tränare i Katrineholm Bandy, innan han hyllar sina nya spelare.

– Samtliga nya ansikten vi får in här är… Det är positivt överlag på alla håll och kanter. De spelar som har varit här sedan tidigare växer in i det tillsammans med de nya killarna. Att det ser ut såhär i första matchen, med många bra prestationer, är fantastiskt att se. Jag vill väl inte lyfta någon framför någon annan, men det var kul att se killarna från Bollnäs, Johan Törnberg och Arvid Rönnlund, som verkligen visar framfötterna.

Ja, för efter att ha gjort sin första träning med laget så sent som igår så var det positiva intryck både om och för hälsingegrabbarna efter matchen.

– Det kändes framförallt kul. Det är ett nytt gäng med nya kamrater, så man har lite att ta in och försöka möblera om lite i skallen, men det är kul, säger försvararen Johan Törnberg, som gjorde sin första match på seniornivå i karriären.

– Det är annorlunda såklart. Det är mer fart och mer smällar. Det händer lite, så man får ha blicken med. Skillnaden är väl att man måste ha skallen med sig. Så är det ju. I juniorbandyn kan man avvakta lite och ta ut svängarna, men nu lär man vara med. Jag tycker inte skillnaden är så stor mellan Elitserien och det här, utan jag försöker fortfarande komma in på seniornivån och det är bara att jobba på hela tiden, fortsätter han.

Ett positivt första kvitto den här försäsongen följs dock inte av någon längre vila alls. Redan imorgon, söndag, är det dags igen. Då ställs KB mot elitserielaget Frillesås klockan 11.00.

– Framförallt kommer det att gå betydligt fortare. Vi måste vara betydligt mer varsamma med bollen och inte göra de misstagen som vi gör idag. Vi hade tolv tappade bollar från egen klubba i andra halvlek och det kan vi inte hålla på med imorgon. Då blir vi straffade ganska hårt. Det gäller att vi börjar hitta varandra. Vi har punkter vi ska jobba på under framförallt september, till att börja med, och så får vi se vart vi kan landa i det. Därefter tar vi ett nytt mål när vi har börjat sätta de grejerna och så vidare. Det är mycket nya ansikten, men ser det ut såhär redan nu så kan det bli riktigt trevligt i vinter, säger Thomaz Doktare.

Söndagens match startar som sagt 11.00 och det är alltjämt fri entré i arenan för samtliga. Har du inte möjlighet att vara på plats så sänds matchen på bandyplay.se med start 10.50.

Söndag: Se Katrineholm - Frillesås direkt med sändningsstart 10.50 >>

Matchfakta: Katrineholm-Nässjö
Mål:
0-1 4' Gustav Enhagen (Kevin Runbom, hörna), 1-1 17' Ville Hämäläinen (Gustaf Doktare), 2-1 38' Esko Liukkonen (Gustaf Doktare, hörna), 3-1 46' Ville Hämäläinen (Jonathan Hyttinen), 3-2 49' Pontus Nordström (Kevin Runbom, hörna), 3-3 57' Marcus Magnusson (Kevin Runbom), 4-3 60' Simon Svedlund (Niklas Eriksson), 5-3 62' Gustav Mattsson, 6-3 67' Arvid Rönnlund (Gustaf Doktare).
Hörnor: KB: 9 (1) NIF: 10 (2)
Utvisningar: KB: 1x10 min NIF: 3x10 min
Domare: Jörgen Wingstedt
Publik: 109 personer, Kronfågel Arena

Se highlights från matchen samt hela intervjuerna med Thomaz Doktare och Johan Törnberg nedan: