Skip to content
Jari Hyttinen ställs under lördagen mot sin gamla klubb, IFK Helsingfors.
FOTO: Lasse Jansson

Hyttinen ställs mot gamla klubben - ”Många bekanta spelare”

6 oktober 2023

Lördagen bjuder på finsk motstånd då Katrineholm Bandy gästas av IFK Helsingfors. En klubb och ett motstånd som KB-tränaren Jari Hyttinen känner väl.

I onsdags avslutades gruppspelet i Allsvenska Supercupen för Katrineholms del och nu väntar istället ytterligare några träningsmatcher inför den allsvenska seriestarten den 28 oktober. Först ut i den raden är lördagens möte med den finska huvudstadsklubben IFK Helsingfors. De mesta mästarna från andra sidan Östersjön ligger på träningsläger i Kronfågel Arena under helgen och möter först Finspångs AIK under fredagskvällen innan KB blir helgens andra motstånd under lördagen.

IFK må vara väldigt framgångsrika historiskt, men de senaste åren har varit tyngre sportsligt. Nu kommer de till Katrineholm med ett tämligen ungt lag utan namn som gemene svensk har stenkoll på. KB-tränaren Jari Hyttinen har dock väldigt bra koll på motståndet efter att själv ha spelat i klubben i nio säsonger. Dessutom har sonen Jonathan IFK som moderklubb som en konsekvens av Jaris tid där.

– Det är mesta mästarna i Finland, men de har haft det ganska svårt på slutet. Nu har de ganska många unga spelare plus några rutinerade spelare som de har haft länge. Ett par av deras viktigaste spelare är dock inte med i helgen, så vi får se hur pass bra de är. Det är ju deras första match och idag (läs; fredag) var de på stor bana för första gången. Jag tränade faktiskt själv lite med dem och det var roligt, säger Jari Hyttinen, som till och med återfinner ett par gamla lagkompisar i dagens IFK.

– Ja, det är faktiskt tre eller fyra stycken som var där hela den perioden på nio år när jag var där. Så det är många bekanta spelare och ledare.

Det må inte krylla av välbekanta namn i IFK:s laguppställning, men vissa kopplingar till Katrineholm går trots allt att göra. En av lagets målvakter, Eelis Laitinen, är brorson till den förre KSK-spelaren Teijo Laitinen och dessutom är hans far, tillika Teijos storebror, Teemu, huvudtränare för laget. Dessutom är lagets nummer 45, Iiro Väkiparta, brorson till den förre KSK-spelaren Jarno Väkiparta.

Vad går det då att förvänta sig för typ av matchbild? Jari Hyttinen menar att IFK Helsingfors alltid kommer med en tydlig identitet i sitt spel.

– Deras identitet har alltid varit, oavsett om de har ett sämre år eller ett sämre lag, att de är väldigt bra defensivt. De jobbar stenhårt. Om du inte jobbar stenhårt så får man inte spela i den klubben, oavsett hur bra spelare du är, säger Hyttinen innan han pekar ut en spelare att hålla lite extra koll på.

– Aku Ojanen har gjort en väldig massa mål i Finland och han har även gjort några A-landskamper. Han har dock aldrig kommit till Sverige, trots att det har funnits intresse. Jag har alltid frågat honom om han vill komma över, men han är läkare och har valt att stanna i Finland på grund av sin civila karriär. Men det är en jättebra spelare fortfarande.

Vad behöver då Jaris eget lag göra för att få med sig ett bra resultat och en bra prestation mot de mesta finska mästarna?

 – Det viktigaste är att vi får räkna in spelare igen. Att vi har tillräckligt många spelare, skrattar Jari.

– Vi måste ta vara på fördelen vi har i att vi har spelat åtta matcher och att vi är mer i matchtempo. Skridskoåkningen borde vara på en helt annan nivå var de är just nu såhär i början av oktober. Det måste vi satsa på.

KB-laget kommer även att få tillfällig förstärkning under lördagen i form av Narukerä-spelaren Vili Korhonen, storebror till KB-målvakten Lasse, då denne är i Katrineholm och tränar med laget en vecka innan hans egen klubb kommer hit på träningsläger till nästa helg.

– Som många av de finska spelare vi har här nu så kommer han ursprungligen från Mikkelli. I Kampparit spelade han oftast forward, men för två år sedan flyttade han till Narukerä och där blev han högerhalv. En helt ny position, men han har utvecklats mycket under de senaste åren och de blev ju mästare med Narukerä i fjol. Vi får se hur vi använder honom, men det är en fysiskt stark spelare som gör allt för sitt lag, berättar Jari Hyttinen.

KB-laget till lördagens match tas ut i sin helhet senare under fredagskvällen, men klart står att det inte blir något spel för mittfältaren Simon Svedlund. Detta då han ådrog sig en fingerskada i onsdagens möte med TB Västerås och väntas bli borta från spel i cirka tre veckor. Matchtruppen presenteras på våra sociala medier cirka en timma innan matchstart.

Lördagens match startar 16.00 i Kronfågel Arena och det är fri entré som gäller för samtliga i Kronfågel Arena. För er som inte har möjlighet att vara på plats så sänds matchen även på Bandyplay.se.

Teckna ditt abonnemang (Bandyallsvenskan eller BandyPlay+) på bandyplay.se redan idag så får du första månaden för halva priset. Var även noga med att välja Katrineholm Bandy som favoritklubb när du tecknar abonnemanget så stöttar du även föreningen ekonomiskt under hela säsongen utan extra kostnad för din egen del.

Lördag 15.50: Se mötet mellan Katrineholm Bandy och IFK Helsingfors här >>