Skip to content
Katrineholm Bandy satte sig själva i ett svårt läge direkt i lördagens hemmamöte med IFK Kungälv.
FOTO: Tobias Sterner

Mardrömsstart sänkte KB mot Kungälv - "Vi är inte med"

25 november 2023

Det är svårt att besegra ett elitseriejagande IFK Kungälv. Än svårare blir det om de tillåts göra tre mål under matchens första tolv minuter. Det fick Katrineholm erfara under lördagen.

Förhoppningen var att få ett slut på sviten med hedersamma förluster och tolv minuter in på lördagens hemmamöte med IFK Kungälv såg Katrineholm Bandy ut att lyckas med det. Problemet? Att det såg ut att kunna bli en allt annat än hedersam förlust.

Gästerna spelade sig visserligen vackert fram till 0-1, men bjöds kort därefter på både 0-2 och 0-3 via stort slarv i hemmaförsvaret. Timeouten var oundviklig och behovet stort av att sluta behandla bollen som handgranat på egen tredjedel.

– Vi är inte där. Vi kan inte slå en passning rätt, vi är stillastående, vänder på felvända spelare och spelar bara på stillastående, säger hemmalagets Gustaf Doktare och får medhåll av pappa Thomaz, assisterande tränare.

– Det är någonting som inte stämmer i början. Vi tar en timeout, men det är klart att om man ger Kungälv 3-0 i handikapp direkt så är det svårt att vinna matcher. Vi säger att vi måste vakna till och spela det spelet vi har gjort i de senaste matcherna, eller ända sedan serien började egentligen. Fokus på grejerna. Inget mer än så. Ut och gör det vi kan.

Stopp på blödningen fick man och även om det egna spelet fortfarande var långt ifrån bländande så hittade laget ändå en väg in i matchen. William Hallberg reducerade till 1-3 efter att ha frispelats på bortre stolpen av Gustaf Doktare och mot slutet av halvleken, efter att gästerna dundrat in 1-4 på hörna, så hittade hemmalaget en växel till. Firma Doktare/Hallberg regisserade 2-4 och strax innan paus kunde Niklas Eriksson jonglera med sig bollen och trycka in 3-4. Samme Eriksson hade även ett friläge för 4-4 precis innan pausvilan, men avslutade hittade stolpen snarare än nätmaskorna.

– Vi börjar trycka lite, eller försöka i alla fall. Så får vi in 1-3 och börjar tro på det litegrann. Det är väl där det börjar vända på riktigt, säger Gustaf Doktare.

Ja, för den andra halvleken började lite som den första slutade - nämligen med ett KB-friläge. Den här gången var det Jonathan Hyttinen som fick möjligheten, men ett annat problem för hemmalaget denna eftermiddag var storspelande André Larsson i gästernas mål. 19-åringen svarade för en extremt svettig räddning på Hyttinens friläge och ytterligare ett flertal riktigt kvalificerade räddningar.

Vid det här laget var hemmalaget med i matchen och störde Kungälv, men det där sista lilla för att helt komma ikapp saknades. Den andra akten slutade 1-1 efter mål av Hugo Andersson och Jonathan Hyttinen, men någon riktig slutforcering i jakten på en kvittering mäktade hemmalaget inte med. Istället tvingas sörmlänningarna återigen konstatera ett streck i kolumnen över hedersamma förluster mot ett bra motstånd.

– Vi är där och nosar, men sedan är det två bra målvakter. Det kan lika gärna rinna iväg och bli 4-7 som det kan bli 5-5. Det är två bra målvakter som mer eller mindre avgör den här matchen, säger Thomaz Doktare om Kungälvs André Larsson och sin egen Lasse Korhonen.

Efter fem raka matcher mot synnerligen kvalificerat motstånd väntar nu en helt annan typ av utmaning för de rödblåa under söndagen. Då gästar nämligen tabelljumbon Surte BK, som efter sex spelade omgångar släppt in över tio mål per match i snitt och inte tagit en enda poäng hittills. En utmaning som främst kommer att handla om den egna inställningen till matchen.

– Man kan inte räkna med att vinna någon match rakt upp och ner i den här serien, utan vi måste vara ödmjuka inför uppgiften och respektera motståndarna - oavsett vilka det är som står på andra sidan. Vi kan spela bra mot bra motstånd, men samtidigt finns risken att fallera om vi inte är på tårna direkt från start. Samtidigt, om vi spelar som vi har gjort de senaste matcherna så är det klart att vi ska ta två poäng, säger Thomaz Doktare.

Den spelmässiga nyckeln kommer att ligga i tempot, menar Gustaf Doktare.

– Det gäller att inte gå ner i deras tempo och fortsätta som vi har gjort de senaste tre matcherna så tror jag att vi tar det. Kommer vi ner i deras tempo kan det gå hur som helst, men fortsätter vi som nu så tror jag vi tar det, säger han.

Ni har väl inte missat våra digitala matchprogram? Ni hittar alla matchprogram här >>

Söndagens möte med Surte BK startar 16.00 i Kronfågel Arena och biljetter köper ni HÄR, hos något av våra ombud eller på plats i arenan. Har ni inte möjlighet att vara på plats så sänds matchen på bandyplay.se med sändningsstart 15.45.

Teckna ditt abonnemang (Bandyallsvenskan eller BandyPlay+) på bandyplay.se! Var även noga med att välja Katrineholm Bandy som favoritklubb när du tecknar abonnemanget så stöttar du även föreningen ekonomiskt under hela säsongen utan extra kostnad för din egen del.

Söndag 15.45: Se mötet mellan Katrineholm Bandy och Surte BK här >>

Matchfakta: Katrineholm - Kungälv
Mål:
0-1 8' Albin Larsson (Patrik Sunnanängs), 0-2 11' Philip Larsson, 0-3 12' Lucas Widman, 1-3 20' William Hallberg (Gustaf Doktare), 1-4 34' Gustav Ek (Lucas Widman, hörna), 2-4 42' William Hallberg (Gustaf Doktare), 3-4 44' Niklas Eriksson (Ville Hämäläinen), 3-5 58' Hugo Andersson, 4-5 77' Jonathan Hyttinen (hörnretur).
Hörnor: KB: 9 (1) KLV: 12 (1)
Utvisningar: KB: - KLV: 2x10 min 1x5 min
Domare: Håkan Grunditz
Publik: 220 personer, Kronfågel Arena

Se highlights från matchen och hela intervjuerna med far och son Doktare nedan: