Skip to content
Niklas Eriksson blev tremålsskytt senast KB mötte Finspång i seriespel 2018.
FOTO: Tobias Sterner (arkiv)

Efterlängtat derby när KB går in i allsvensk slutspurt - ”En match jag aldrig tänker förlora”

26 januari 2024

Efter ett både lyckat och välbehövligt landslagsuppehåll är nu Katrineholm Bandy redo för den allsvenska upploppsrakan och först ut på den är bortamatcherna mot Tranås BoIS och Finspångs AIK.

Katrineholm Bandy gick in i den nyligen avslutade landslagsuppehållet med poäng i fyra av lagets fem senaste matcher och formkurvan pekade utan tvekan uppåt. Nu har laget återsamlats, VM-medaljörerna Gustaf Doktare och Jonathan Hyttinen är på plats och samtliga rödblåa är redo för en allsvensk upploppsraka som har alla möjligheter att innebära en positiv avslutning på säsongen för KB.

– Det var skönt att vila, helt klart. Nu är man sugen igen. Det känns riktigt bra i kroppen och i laget inför helgen. Nu möter vi två lag som vi ska slå, så det blir en viktig helg, säger lagkapten Niklas Eriksson.

Ja, för omstarten bjuder på dubbla bortamatcher mot nykomlingar söderut. Under lördagen välkomnar Tranås BoIS till OEM Arena, tidigare Bredstorps IP, och på söndag väntar ett efterlängtat bortaderby mot Finspångs AIK på Grosvads IP. Men mer till mötet med lillebror strax söder om Hävla senare.

Först gäller det att bärga två poäng i norra Småland. Inför matchen är BoIS en poäng före KB i tabellen, men smålänningarna har både gjort färre mål och släppt in fler över de 15 spelade omgångarna. När lagen möttes under försäsongen vann våra rödblåa med klara 5-1, men nu väntar helt andra förutsättningar på en förmodat mjuk utomhusis.

– Jag älskar det. Det har jag alltid gjort, att spela ute. Det är ju det jag är uppväxt med, så jag tycker att det ska bli jätteroligt. Det kommer bli tuffa matcher, det kommer det att bli. Det är lite trängre och lite sämre förhållanden än vad vi är vana med, så det är bara att gå in med inställningen av ett jäkla krig och köra på, säger ”Messi” innan han fortsätter om lördagens motståndare.

– Jag har inte jättebra koll på Tranås, men jag har sett lite resultat och det är klart att det är ett lag som vi ska ha bakom oss. Helt klart, med tanke på de prestationerna vi har gjort. Kommer vi bara upp i nivå så ska det inte vara några problem, tror jag inte.

Med inställning snarare än finlir som nyckeln till framgång konstaterar lagkapten Eriksson även att han tycker att laget fått ett par viktiga bitar på plats under de senaste veckorna.

– Jag tycker att vi har följt våra matchplaner bra och fått ihop defensiven. Efter Örebro borta (annandagen reds. anm.) så har defensiven känts riktigt bra och det ger grunden till mycket fina kontringslägen där vi vet att vi är vassa, säger han.

Fullt fokus på lördagens match, utan tvekan, men det går inte heller att sticka under stol med att även söndagens match kommer att bli någonting speciellt. För första gången på tolv år ska det då spelas allsvensk bandy mellan kommungrannarna Katrineholm och Finspång på Grosvads IP. En rivalitet som inte är lika historiskt förankrad som det är lätt att tro.

Faktum är att den hittills enda gången som Katrineholm, då KSK, och Finspång mött varandra i bandyns högsta serie var den 2 februari 1941. Då vann KSK med hela 7-0 och därefter skulle det dröja hela 54 år innan klubbarna möttes på något som åtminstone nästan var på högsta nivå igen. Detta i ett målfyrverkeri till elitseriekval över två matcher i mars 2005, men där återigen KSK avgick med segern med totalt 15-13.

Efter Katrineholmsklubbarnas sammanslagning blev mötena med Finspång mer frekventa under ett par år i Allsvenskan och lillebror lyckades till och med steppa upp en del sportsligt. Åtta allsvenska möten mellan 2007 och 2012 resulterade i tre segrar vardera och två oavgjorda, men därefter skiljdes klubbarna åt igen.

FAIK drog sig ur Allsvenskan 2013 och trampade sedan lera i Division 1 i tio års tid innan återkomsten till Bandyallsvenskan blev klar förra våren. Under den ökenvandringen var det bara under säsongen 2017/18, då KB gjorde ett kortare gästspel i Division 1, som lagen möttes. Tre seriematcher som, planenligt, slutade med noll förluster för sörmlänningarna och sedermera avancemang tillbaka till Bandyallsvenskan.

Mot den historiska bakgrunden kan det således tyckas lite märkligt att haussa ett ”derby” mot en klubb som har färre säsonger i högsta serien än vad Katrineholm har SM-guld, men lagkapten Niklas Eriksson menar att det utan tvekan är någonting speciellt med att få möta Finspång i seriespel igen.

– Det blir en jättespeciell match. Jag har ju varit med och mött Finspång väldigt många gånger tidigt i min karriär när vi var rivaler. Det är en hatmatch - helt klart. Finspång tänker jag aldrig förlora mot, så enkelt är det. Dessutom har jag en match här hemma mot dem med B-laget där jag skadade mig (november 2021) som sitter i mitt huvud, så nej… Det är en match jag aldrig tänker förlora, säger ”Messi” och konstaterar att det skulle vara mer än fint att få skicka östgötarna tillbaka till Division 1.

– Ja, helt klart. På Grosvad tänker jag inte förlora och där ska vi trycka ner dem så att det (mer eller mindre) är klart att de åker ur.

"Messi" målade även i den U-lagsmatch mot FAIK 2021 där han senare blev allvarligt knäskadad.
FOTO: Lasse Jansson
Niklas Eriksson leds skadad av isen i U-lagsmötet med FAIK 2021.
FOTO: Lasse Jansson

Matchtruppen till lördagens match i Tranås tas ut under fredagskvällen och presenteras på våra sociala medier cirka en timma innan matchstart. Klart redan nu står dock att Simon Blomkvist inte är tillgänglig för spel i helgen.

Lördagens match startar 14.00 på OEM Arena i Tranås och söndagens dito 15.00 på Grosvads IP i Finspång och om ni inte har möjlighet att vara på plats så ser ni matchen på bandyplay.se.

Teckna ditt abonnemang (Bandyallsvenskan eller BandyPlay+) på bandyplay.se! Var även noga med att välja Katrineholm Bandy som favoritklubb när du tecknar abonnemanget så stöttar du även föreningen ekonomiskt under hela säsongen utan extra kostnad för din egen del. Teckna ditt abonnemang här >>

Lördag 13.50: Se mötet mellan Tranås BoIS & Katrineholm Bandy här >>

Söndag 14.50: Se mötet mellan Finspångs AIK & Katrineholm Bandy här >>

Se hela intervjun med Niklas "Messi" Eriksson nedan: