Skip to content
Kommunikationsansvarige Martin Gustafsson lämnar sina uppdrag i föreningen i samband med kommande årsmöte.
FOTO: Daniel Karlsson/Tobias Sterner

Martin Gustafsson lämnar Katrineholm Bandy

24 maj 2024

Efter elva år som kommunikationsansvarig i föreningen står det nu klart att Martin Gustafsson lämnar sina uppdrag i Katrineholm Bandy i samband med kommande årsmöte.

Katrineholm Bandy har, via föreningens valberedning, sedan en tid tillbaka påbörjat ett arbete med att rekrytera engagerade personer som vill arbeta med föreningens kommunikation och innehåll på digitala plattformar. Detta efter att nuvarande kommunikationsansvarig, Martin Gustafsson, meddelat valberedning och styrelse att han inte står till förfogande för omval på kommande årsmöte och även lämnar sina övriga uppdrag i föreningen. Detta efter elva år som kommunikationsansvarig och sju år som styrelseledamot.

– Martin har under alla år visat ett enormt engagemang för föreningen och, tillsammans med sina kollegor, hela tiden sett till att vi har legat i framkant när det gäller kommunikationen bland bandyklubbar i Sverige. Det är självklart inte något vi önskar att väljer att tacka för sig, men vi är väldigt tacksamma för det arbete som har gjorts. Samtidigt kan vi konstatera att det finns en väldigt bra grund att stå på för de personer som så småningom tar vid och även om saker och ting säkerligen inte kommer se exakt likadana ut i framtiden så är vi övertygade om att vi kommer fortsätta utvecklas på ett väldigt bra sätt kommunikativt under en ny ledning, säger Dennis Gunnar, ordförande i Katrineholm Bandy.

– Även om Martin har varit ansiktet utåt under många år så finns det också väldigt mycket kompetens i arbetsgruppen runt honom. Där pågår nu ett arbete med att säkra upp den kompetensen samtidigt som vi vill bredda gruppen och ytterligare stärka kompetensen där.

Nedan kan ni läsa Martins egna ord om valet att tacka för sig och lämna stafettpinnen vidare till andra krafter inom föreningen:

Det har inte varit ett ideellt arbete. Det har varit en livsstil. En fantastisk sådan som nu dessvärre inte fungerar längre.

Bandyn har varit en central del av mitt liv sedan barnsben, även om jag aldrig gjorde så mycket som en träning själv. Läktarna på Backavallen var under många år mitt hem, men så dök plötsligt möjligheten upp att kunna hjälpa föreningen med media- och kommunikationsfrågor 2012. I samma veva hade jag tagit mina första staplande steg på en civil karriärbana inom samma bransch, vilket resulterade i att jag snabbt fick en stark känsla av att jag verkligen skulle kunna bidra och hjälpa föreningen.

Friheten och förtroendet har varit helt avgörande. Redan från start blev det tydligt för mig att det här var en plats där jag kunde få utlopp för kreativa idéer och kunna testa mig fram utan att bli varken bromsad eller kopplad. Våren 2013 tillträdde Robin Grandin som ny klubbchef i föreningen och på hans inrådan tilldelades jag rollen som kommunikationsansvarig. Ett ärofyllt uppdrag och ett ansvar som jag snabbt växte med.

För många kanske det inte låter helt sunt, men jag har verkligen behandlat mina ideella uppdrag i föreningen som om de vore min faktiska profession. Och jag har älskat varje sekund av det. När engagemanget vilar på en starkt supportergrund är det klart att sportsliga förluster och nederlag har smärtat enormt genom åren, men den där känslan vid den allsvenska seriesegern 2015, återtåget till Bandyallsvenskan 2018 eller ett sent avgörande mål i en vanlig seriematch… Den överträffar allt. Samtidigt har den här föreningen gett mig så oerhört mycket mer.

Katrineholm Bandy har gett mig en tillhörighet, en identitet och enorma mängder stolthet. För att inte tala om alla underbara människor. Alla spelare och ledare som jag tillbringat otaliga timmar i omklädningsrum och bussar tillsammans med. Styrelsekollegor jag har diskuterat viktiga frågor med i fler timmar än vad jag kan räkna. Funktionärer, supportrar, partners, ungdomsledare och inte minst mina egna kollegor på mediasidan. Många av er betraktar jag som nära vänner och kommer så göra för resten av livet.

Det här arbetet har gett mig så ovärdeligt mycket tillbaka sett till personliga relationer, men det nätverk föreningen indirekt har hjälpt mig att bygga upp har även betytt väldigt mycket för min civila karriär. Tacksamheten är oändlig.

Så efter den här kärleksförklaringen till mitt hjärtas förening - varför väljer jag att lämna? Svaret är både komplext och samtidigt enkelt. Det funkar inte längre. Så många gånger som jag har svurit över att personer skyller på det så kallade livspusslet, men nu gör jag det själv. Balansen mellan det ideella engagemanget, att driva ett eget företag och ha ett fungerande privatliv finns inte. Det sistnämnda är oftast det som har fått stryka på foten, men nu har jag landat i att det inte är hållbart att fortsätta i samma hjulspår.

Det kanske kan låta abrupt att konstatera att jag lämnar alla mina uppdrag i föreningen, men tyvärr tror jag att det är den enda möjligheten för mig att på sikt kanske kunna återvända på ett mer hållbart sätt. Föreningen är välmående, i enormt goda händer och jag ser väldigt mycket fram emot att få dra på mig de rödblåa färgerna och gå på match som supporter. Vi går en ljus framtid tillmötes och mitt hjärta kommer alltid vara rödblått.

Avslutningsvis finns det några personer som jag känner att jag ändå vill rikta ett speciellt tack till för att jag fått möjligheten att ägna mig åt livets i särklass roligaste uppdrag. 

Robin Grandin, som trodde på mig från start och satte tonen för både den frihet och det ansvar som jag fått arbeta under. 

Peter Öjdahl, som ständig vapendragare och mentor alltid varit den jag kunnat vända mig till med både stort och smått. Alla föreningar behöver en Peter. Du är ovärderlig.

Lennart Hollstein, som mångårig kontorsgranne och stöttepelare. Du må heja på fel fotbollslag, men att få dela arbetsplats med en så varm, hjälpsam och snäll person som dessutom är lika sportnördig som en själv har varit en ynnest.

Daniel Karlsson, Tobias Sterner, Erik Jonsson med flera som gjort och gör enorma insatser i kommunikationsarbetet. Ni kanske inte alltid syns och hörs mest, men utan ert fantastiska jobb hade jag aldrig kunnat göra det jag har gjort. Ni brinner för föreningen och utvecklingen av kommunikationen på ett sätt som även gör er ovärdeliga.

Många har genom åren, med glimten i ögat, påtalat att det där med att hålla sig kort inte riktigt är min grej. Här har ni bevisligen ytterligare vatten på er kvarn, men nu återstår bara en sak för mig att säga: Tack Katrineholm Bandy för allt! Jag kommer alltid bära de rödblåa färgerna med stolthet. Vi ses på läktaren! Framåt KB!

Är du nyfiken på vad det innebär att engagera sig i föreningen? Kanske har du ett intresse för media och kommunikation? Vill du hjälpa oss fortsätta utvecklas i stort som smått? Kontakta Fredrik Ydevall, ordförande i valberedningen, på fredrik@hyreshusetkatrineholm.se så hjälper han dig vidare.