Skip to content
Katrineholm Bandys allsvenska spelschema 24/25
FOTO: Tobias Sterner

Nytt upplägg för Bandyallsvenskan - så spelar KB

27 juni 2024

Den bandyallsvenska säsongen 2024/25 spelas med blott 15 lag. Det innebär att serien kommande säsong kommer att spelas enligt ett helt nytt upplägg.

Efter att IFK Vänersborg fyllt den vakanta platsen efter IFK Motala i Elitserien och Borlänge Bandy dragit sig ur Bandyallsvenskan så stod serieledare och tävlingsansvariga på Svenska Bandyförbundet inför ett knepigt uppdrag. En av de två vakanta platserna fylldes av Gustavsbergs IF, men den andra lyckades de aldrig tillsätta.

Det har gjort att inblandade parter under våren har försökt få ihop ett fungerande sätt att spela serien på 15 lag kommande säsong, men istället för det upplägg med tre pooler om fem lag som tidigare presenterats så har klubbarna gemensamt enats om följande upplägg för den kommande säsongen:

  • 15 lag spelar en rak enkelserie med start 26 oktober och slut 11 januari.

  • Därefter delas serien i två delar där topp åtta spelar en intern enkelserie om direkt- och kvalplatser till Elitserien samtidigt som botten sju spelar en intern enkelserie för att undvika nedflyttning och negativt kval

  • Samtliga lag spelar således 20 alt 21 matcher

  • I fortsättningsserierna ska, i möjligaste mån, hemma/borta bytas jämfört med lagens möte i grundserien

  • Samtliga poäng från grundserien tas med in i fortsättningsserierna

  • I den fortsättningsserie som avser uppflyttning spelar varje lag sju matcher, vilket ger en ojämn fördelning på hemma/borta. Det är då de fyra högst rankade lagen efter grundserien som erhåller fördel av en extra hemmamatch

  • Ordinarie streck i tabellen kvartstår. Det vill säga att vinnaren av Bandyallsvenskan efter fortsättningsserierna går upp i Elitserien, lag två och tre kvalar till Elitserien, lag 12, 13 och 14 kvalar för att hänga kvar i Bandyallsvenskan och lag 15 åker ur.

– Utifrån rådande läge anser vi att detta är bästa möjliga lösning. Samarbetet och dialogen mellan klubbarna och övriga parter har varit väldigt bra. Även om vi har förståelse för att detta uppläggen kan tyckas inte vara optimalt så anser vi, enhälligt tillsammans med övriga klubbar, att det här upplägget är det klart bästa av de alternativ som funnits på bordet. Vi vet att Bandyallsvenskan ska spelas som en rak dubbelserie med 14 lag från och med 2025/26 och det här får ses som en fungerande övergång till det., säger Micael Eriksson, klubbchef i Katrineholm Bandy.

– Beträffande vårt eget spelschema så ser vi mycket fram emot en premiär på hemmaplan mot ett spännande Djurgården och flera andra glödheta bataljer i Kronfågel Arena, men inte minst givetvis ett annandagsmöte med Örebro SK inför vår fantastiska publik. Det ska även bli väldigt sportsligt spännande att spela en fortsättningsserie som har alla förutsättningar att bli en upploppsraka med full gas från samtliga lag där alla matcher gäller hur mycket som helst.

Katrineholm Bandys matcher i Bandyallsvenskans grundserie 2024/25:

Lördag 26 okt 15.00 - Djurgårdens IF - Kronfågel Arena

Lördag 2 nov 17.00 - IF Boltic - Tingvalla Isstadion

Lördag 9 nov 15.00 - Gustavsbergs IF - Kronfågel Arena

Onsdag 13 nov 19.00 - Falu BS - Kronfågel Arena

Lördag 16 nov 14.00 - Kalix Bandy - FOMAB Arena

Onsdag 27 nov 19.00 - IFK Rättvik - Rättvik Arena

Lördag 30 nov 15.00 - Tranås BoIS - Kronfågel Arena

Onsdag 4 dec 19.00 - Nässjö IF - Kronfågel Arena

Söndag 8 dec 15.00 - TB Västerås - ABB Arena Syd

Onsdag 18 dec 19.00 - IK Tellus - Gubbängens Skridsko- och Bandyhall

Annandag jul 26 dec 13.15 - Örebro SK - Kronfågel Arena

Söndag 29 dec 15.00 - IFK Kungälv - Ruddalens Ishall

Söndag 5 jan 16.30 - Mölndal Bandy - Åby Ishall

Lördag 11 jan 15.00 - Lidköpings AIK - Kronfågel Arena

Preliminära speldagar för fortsättningsserie (lottas efter avslutad grundserie):

Lördag 25 jan

Onsdag 29 jan

Lördag 1 feb

Onsdag 5 feb

Lördag 8 feb

Lördag 15 feb

Lördag 22 feb