Skip to content

Jonttu inför matchen mot Helsingfors - '"ska bli kul att mötas"

3 oktober 2024

På lördag gästar mesta mästarna från Finland Kronfågel Arena. En match som kittlar lite extra för "Jonttu" när han ställs mot sina gamla lagkompisar.

Även en försäsong innehåller matcher med extra allt. För Jonathan Hyttinen är lördagens möte med IFK Helsingfors hemma i Kronfågel isarena just en sådan.

-IFK är ju min moderklubb. Det var där jag spelade bandy hela juniortiden innan jag som senior gick till Akilles, men också fotboll på högsta juniornivå, säger Jonttu.

I båda sporterna var han anfallare med motiveringen att ”det är kul att göra mål”. När han för fyra-fem år sedan tvingades välja sport blev det bandyn.

-Fotboll är långsammare och ännu mer taktisk. Det är mer fart i bandyn som också ger spelaren utrymme att vara mer kreativ.

19-åringen med nummer 80 på ryggen (ett arv från pappa och tränaren Jari och som Jonathan alltid haft, i både bandy och fotboll) gör sin tredje säsong i KB. Det ska bli den bästa.

-Svensk bandy är så mycket bättre än finsk där det är mest bara framåt, medan det är mer struktur i det svenska spelet, säger Jonttu.

Det är kanske bästa förklaringen till att han själv tycker att det är spelförståelsen han utvecklat mest under åren i Kronfågel isarena.

-Jag har lärt mig så mycket bandy i Katrineholm.

I höst har Jonttu lagt lika mycket energi på skolarbetet som bandyn. Nyligen var han hemma i Borgå för att ta sin gymnasieexamen.

Gymnasiet där och här är lite annorlunda. I Finland är det mer allmänt, medan man i Sverige läser program med tydligare yrkesinriktning.

-Jag har inte fått slutbetygen, men tror att jag klarade alla mina fem prov i matematik, engelska, modersmål, svenska och hälsokunskap.

Matte i skolan och matte i bandy är däremot inte samma sak för Jonttu. Han har varken koll på hur många matcher han spelat eller hur många mål han gjort.

-Det där får andra hålla koll på. För mig är det viktigare att laget vinner. I höst har vi börjat bra, har fått nyförvärv som tillför och har bra möjligheter. Nu har vi en bredare trupp än tidigare. Visst, det tar lite tid att lära sig alla nya lagkamrater och hur de spelar men vi har ett spelsystem som är lätt att hitta in i, säger Jonttu som i vinter får en lite större roll i den offensiva delen än tidigare.

Lördagsmatchen ser han fram emot med extra känsla. Några av spelarna han lirade ihop med i IFK – mesta finska mästarna med 17 titlar – är kvar i laget.

-Som målvakten Elis Laitinen som jag också spelat med i finska landslaget. Vi har kontakt på Facebook och ringer varandra. Nu ska det bli kul att mötas. Han säger att han inte kommer att släppa in ett enda mål från mig, men jag är säker på att han har fel, säger Jonathan inför hemmamatchen klockan 16.00 på lördag.

Lördagens trupp presenteras ca 1h innan avslag på våra sociala medier.

Lördagens match startar 16.00 i Kronfågel Arena och det är fri entré som gäller för samtliga. Matchen kommer att sändas på bandyplay med AI-kamera för 39kr utan kommentator.