Skip to content
Spelschema för Bandyallsvenskan 25/26
FOTO:

Bandyallsvenskan krymper – då gynnas KB dubbelt med annandagsbandy hemma igen

30 juni 2025

16 blev 15 som skulle bli 14. Men det stannade vid 13. Bandyallsvenskan fortsätter att präglas av sena besked och förändringar och säsongen 2025/26 är inget undantag. För Katrineholm Bandy innebär det både nya förutsättningar och oväntade fördelar.

Bandyallsvenskan kallas ibland för arbetarserien, där klubbarna inte har råd med proffs utan spelarna måste ha ett arbete vid sidan om. Men det har också blivit förändringarnas serie, med många sena besked och omkastningar.

Säsongen 2025/26 med seriepremiären bara knappt fyra månader bort är inget undantag.

Men först en kort resumé. Det är tre år sedan Svenska Bandyförbundet tog beslutet att banta Bandyallsvenskan från 16 till 14 lag, lika många som i elitserien.

Ett beslut som välkomnades av många. Äntligen skulle det bli slut på krångligheterna med poolindelning, dubbelmöten mot vissa lag och enkelmöten med andra.

Ja, så var det tänkt. Men verkligheten blir inte alltid som besluten vid sammanträdesbordet. Minns bara pandemisäsongen 2021/22 när allsvenskan krympte till bara 13 lag och IFK Kungälv bara spelade en match efter att ha vägrat spela bortamatcherna. 

Ett tillfälligt hack för både 2022/23 och säsongen därpå var det 16 lag i serien. Så skulle det varit senaste vintern också, men trots att Gustavsberg tackade ja till en friplats blev det bara 15 lag i serien.

Men efter senvinterns kvalspel såg det ut att som att planen för kommande säsong skulle bli verklighet. En Bandyallsvenskan med 14 lag. 

Boltic, med förre KSK-spelaren Jesper Bryngelsson som tränare, tog som seriesegrare direktplatsen till elitserien (och har i vår förstärkt med bland annat förre KB-spelaren Jonathan Hyttinen). Samtidigt lyckades varken Tillberga eller IFK Kungälv rå på Frillesås (med förra KB-spelaren Ludwig Westling) eller Åby/Tjureda (med förra KB-spelaren Oskar Lundgren) i elitseriekvalet. Däremot kvalade sig Kalix, Falun och Mölndal kvar i allsvenskan i mötena med de sex division 1-segrarna. Gustavsberg, som fått en friplats inför säsongen, var enda laget som åkte ur serien direkt.

Därmed var det klart vilka 14 lag som var kvalificerade för Bandyallsvenskan 2025/26. Det enda nya laget var Ljusdal, nedflyttade från elitserien.

Sedan dess har dock Kalix, för andra gången på ett par år, tackat nej.

Tidigare har Svenska Bandyförbundet vid vakanser erbjudit lag från lägre serie en friplats. Men så blir det inte i år. Därför kommer allsvenskan bara att spelas med 13 lag, där alla möter alla hemma och borta.

-Det är förstås tråkigt med avhopp. Nu blir det 24 i stället för 26 omgångar i Bandyallsvenskan. Men ekonomiskt gynnas vi av att slippa en dyr bortamatch mot Kalix. Den var budgeterad till 80 000 kronor, men hade kunnat bli ännu dyrare beroende på priset på flygbiljetterna, säger KB:s klubbchef Micael Eriksson.

Inte bara Kalix avhopp påverkar KB-ekonomin. Det gör också annandagsmatchen mot Örebro SK (med Katrineholmsbekanta Andreas Staaf som huvudtränare och Rinat Shamsutov som ny spelande assisterande tränare).

-Vi mötte ÖSK hemma senast, den där ljuvliga 6-0-segern, så egentligen var det vår tur att åka till Behrn arena. Men i Örebro går ishockeyn först och då får inte bandy spelas samtidigt. Därför får vi för andra året i rad annandagsbandy hemma i Kronfågel Isarena, säger Micael Eriksson. 

KB inleder Bandyallsvenskan borta mot Tellus den 17 oktober och en vecka senare, 25 oktober, spelas första hemmamatchen mot Nässjö (där förre KB-spelaren Ville Hämäläinen är ett av Smålandslagens nyförvärv).

Noteras kan att det inte sker någon förändring i Bandyallsvenskan när det gäller uppflyttning. Seriesegrande lag går upp direkt. Lag två och tre får chansen att kvala sig upp mot två lag från elitserien. Däremot är det inget lag som flyttas ned direkt från Bandyallsvenskan till divison 1, men placerat lag 12 och 13 får möta division 1-lag i kval för att behålla sina platser.